gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Арарут - същност и ползи

Арарут - същност и ползи

Арарут
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Арарутът е многогодишно тревисто тропическо растение с южноамерикански произход. Тази култура е сравнително непозната в България, но в другите части на света са добре запознати с нейната същност и многобройни ползи.

Основните приложения на арарута са във фармацевтиката и в кулинарията. От растението се използват корените, които се обработват фабрично, за да се получи от тях специфично брашно.

Най-честата му функция в кулинарията е на сгъстител на храна. В Южна Америка съществуват огромни полета с арарут, като културата се използва и като фураж за животни.

В 100 грама арарутово брашно има 375 калории. Той се използва като добавка към креда, гипс, брашно, пшеница, ориз и нишесте. Съхранява се на сухо и прохладно място.

Арарутът има многобройни здравословни качества. Той е изключително богат на витамин А и в миналото коренното население на Южна Америка го използвало като лекарство при нарушение на зрението.

Брашно

Витамин А е изключително полезен и за растежа, клетъчната обмяна и по-добрата функция на белите кръвни телца.

В многогодишната култура има и богато съдържание на фолиева киселина и витамини от В-групата, което спомага за образуването на червени кръвни телца от костния мозък и формирането на новите клетки в тъканите и органите на тялото.

С приема на арарут доставяме на организма си и калций, манган, калий, което заздравява костите, улеснява метаболизма и оросява мозъка.

Друга полезна съставка на арарута е високото съдържание на протеин и диетични фибри, които увеличават перисталтиката на червата, нормализират нивото на кръвната захар и намаляват нивата на холестерола.

Не на последно място консумацията на арарут може да бъде изключително ефикасно средство за борба с диария. Тази своя функция растението има поради високото съдържание на нишесте в корените.

Арарутът има и успокояващ ефект върху раздразнената кожа, като от него се правят редица медикаменти против кожни възпаления.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати