Червени зеленчуци и плодове за здраве

Червени плодове

Червените зеленчуци и плодове като череши, ягоди, боровинки, малини, диня, домати, червени чушки са едни от най-предпочитаните натурални продукти, които хапваме често. А най-хубавото е, че освен изключително вкусни те са и полезни за здравето.

Доказано е, че червените зеленчуци и плодове имат високо съдържание на витамини, борят се със стареенето, стимулират имунитета и са бедни на калории – какво по-хубаво от това. Експертите са категорични, че червени зеленчуци и плодове трябва да се похапват по много и през цялата година.

Червеният цвят на плодовете и зеленчуците е знак за наличие на фитовещества в тях. Те има множество здравословни ползи - регулират кръвното налягане, потискат растежа на туморите, укрепват стените на кръвоносните съдове, снижават риска от рак на простатата, понижават нивото на лошия холестерол и броят на свободните радикали, отговорни за стареенето.

Всеки един плод или зеленчук с червен цвят има и свои характерни качества. Така например в динята и доматите се съдържа ликопен - полезен за очите и доброто здраве на простатата, както и мощен антиканцероген. Ягодите са пълни с витамин С и манган – те съхраняват костите, подобряват вида на косата и кожата и регулират нивата на кръвната захар.

Червени зеленчуци

Сокът от червени боровинки предотвратява инфекции на пикочните пътища и увеличава нивото на добрия холестерол, а в черешите се съдържа мелатонин, който понижава риска от рак и диабет, намалява възпаленията, подобрява съня и предотвратява загубата на паметта.

В ябълките се съдържат голямо количество витамин С и антиоксиданти, а вкусните малини имат свойството да намаляват болката и възпаленията.

Сочните червени чушки пък могат да се похвалят със съдържание на витамин А и витамин В6, които доказано повишават настроението и подобряват съня.

Горски плодове

Освен всички изброени ползи червените плодове и зеленчуци са пълни с фибри, антиоксиданти и витамини. Това ги прави най-добрия помощник за храносмилането и укрепването на общото здраве. Консумацията им зарежда с енергия, прави кожата и косата по-красиви и е неизменна част от здравословнота хранене.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати