Пиете топла вода с лимон – кариесът ви е гарантиран

Топла вода с лимон

Всички, които обичат да започват деня се с чаша топла вода с прясно изстискан лимонов сок, са заплашени да станат абонати на зъболекаря, твърди английското издание Дейли мейл.

То цитира проучване, според което широкорекламираната от експерти по отслабване и нутриционисти напитка е пагубна за зъбния емайл.

През последните няколко години по света и у нас се наложи модата сутрин на гладно да се консумира чаша гореща вода с лимон.

Според диетолози редовната ѝ консумация събужда черния дроб, подпомага изхвърлянето на токсините от организма, помага за намаляване на излишните килограми и успокоява чувствителния стомах.

Докторите по дентална медицина предупреждават, че киселинността на напитката води да разрушаване на зъбния емайл, което може да доведе до появата на петна и обезцветяване на зъбите.

Колкото по-кисела е дадена напитка, толкова повече вреди тя нанася на зъбите, категоричен е професор Деймиън Уалмсли.

Той предупреждава, че лимоновият сок е особено вреден, но комбиниран с топла вода, е направо пагубен за здравето на зъбите.

По принцип лимоновия сок има pH между 2 и 3, което го причислява в групата на веществата с висока киселинност. Но когато към него се добави и вода, ефектът се засилва, защото ерозията е по-висока при по-висока температура.

Зъболекар

Редовната консумация на топла вода с лимонов сок може да стане причина за омекване на зъбния емайл, до преждевременното му износване, а оттам и до развитието на зъбна ерозия.

Зъбна ерозия се наблюдава и при пациенти, които редовно злоупотребяват с кисели газирани напитки.

Тогава какво да правят всички почитатели на комбинацията от топла вода с лимон и мед, чиято консумация има безспорно цял куп ползи за здравето като ускоряване на метаболизма, предпазване от поява на акне и пъпки, стимулиране на работата на стомашно-чревния тракт.

За да се намали ефектът на ерозия на водата с лимон, може да поемате течността не направо от чашата, а с помощта на сламка. По този начин зъбите нямат директен допир с киселите вещества, съдържащи се в натуралния лимонов сок.

Друг вариант е да се опитате да поемете напитката на един дъх, а не да отпивате на малки глътки. По този начин зъбите ви няма да бъдат напълно изолирани от вредното въздействие на лимона, но ще бъдат максимално кратко в контакт с него.

На който и от двата варианта да се спрете, важно е да продължите да глезите организма си с чаша топла вода с лимон сутрин на гладно, защото по този начин може да свалите някой друг излишен килограм, да прочистите носа и гърлото си и дори да се отървете от досадните менструални болки.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати