Половината от храните в Румъния ще са местно производство

Хранителни продукти

Нов проектозакон приеха депутатите от долната камара в румънския парламент. Според него супермаркетите в страната ще са задължени да продават повече плодове, зеленчуци и месо от местно производство.

Поне 51% от цялата стока в един магазин трябва да е произведена в Румъния, гласи новата норма, а нарушителите ще плащат солени глоби между 11 000 и 12 000 евро.

Целта е да бъдат подкрепени румънските производители, които трудно се конкурират с по-евтината вносна стока.

За зимния сезон, когато традиционно румънските пазари се пълнят с вносни продукти, търговците в страната ще могат да предлагат до 30% местно производство, а останалите 70% може да са чуждестранни продукти.

Зеленчуци

Не е ясно само доколко законопроектът, който предстои да бъде приет, отговаря на световните стандарти за конкуренция на пазара.

Предложението бе направено от Овидиу Донту, депутат от управляващата Социалдемократическа партия, който представи плана за гласуване на депутатите от долната камара.

Самите румънци обаче са разделени в мненията си относно новия закон.

Една част от тях казват, че предпочитат чуждите плодове и зеленчуци, които макар и по-некачествени, са по-евтини, и така до трапезата на повечето хора стигат ябълки, ягоди и месо, нищо че са внос от Полша, Белгия и Южна Африка.

Министърът на земеделието в северната ни съседка - Даниел Константин, смятат, че макар и добронамерени, тези мерки няма да дадат положителни резултати за бизнеса и икономиката в страната.

Разбира се, че бих се радвал да виждам само румънски продукти в супермаркетите. Но това не може да се наложи със закон, а освен това Румъния няма капацитет да произвежда всичката храна, от която се нуждае – казва ресорният министър пред медиите.

Вносните стоки са сериозно предизвикателство и пред българските производители, които трудно конкурират цените си с продуктите, влезли от Западна Европа.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати