Поне половината българи ще търсят евтини козунаци за великденската трапеза, съобщава председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.
Тази година на пазара ще може да се намерят козунаци между 2.20 и 5.50 лева за 400 грама. Съветът на експертите обаче е да не се спирате на по-евтините варианти.
Част от купувачите обаче казват, че за празничната трапеза ще заложат само на качествени продукти, а традиционният обреден хляб на Великден държат да е приготвен от истински яйца, масло и мляко, а не от готови миксове.
Прогнозира се, че само във Варна за християнския празник ще бъдат произведени между 300 000 и 330 000 козунака, а цената им изцяло ще зависи от продуктите, които са вложени в нея.
Иво Бонев предупреждава потребителите и да четат внимателно етикетите, преди да купуват, защото ако в козунаците са използвани бои и есенции, производителите са длъжни да го опишат.
По негови думи предстоящото поскъпване на природния газ ще се отрази силно на бранша и по-голямата част от родните производители вероятно ще вдигнат цените на тестените изделия.
Заедно с по-високите цени за гориво да се отразят на целия производство на хляб и хлебни изделия, а цената на насъщния да се покачи с между 5 и 10 стотинки.
Коментари