Евтини козунаци се появиха на рафтовете на търговските вериги дни преди светлия християнски празник Великден. Традиционните за празника печива се предлагат на цени от 1.5 лв. за 500 грама.
Изключително привлекателната цена на козунаците се дължи на факта, че в тях на практика липсват яйца, захар и брашно.
Тези, задължителни за омесването на традиционния хляб, съставки са заменени с изключително вредните за организма хидрогенирано масло, подсладители, оцветители и ароматизатори.
Хидрогенираното масло, които диетолог №1 на България професор Донка Байкова нарича модерен убиец, е основната съставка на готовите козунаци, които ще се настанят на великденската ни трапеза.
Всъщност хидрогенираното масло присътства в около 30 процента от всички сладкарски изделия, предлагани на българския пазар – десертни блокчета, сухи пасти, вафли, кроасани, пържени картофи, млечни продукти и др. То осигурява представителна структурна и форма на сладкишите.
Специалистите по хранене са единодушни, че хидрогенираното масло крие голям риск за здравето. Употребата му може да стане причина да се отключат сърдечни болести, повишават се общият и лошият холестерол в организма, повишават се нивата на триглицеридите и рискът от артеросклезора, инсулти и инфаркти.
Въпреки това производителите предпочитат да използват хидрогенирано масло за производството на козунаци. По този начин, от една страна, пестят от качествени суровини, от друга - от време, и предлагат козунаци с цени 20 до 50 процента по-ниски от тези на козунаците, произведени по традиционна рецепта.
Не съществува законов механизъм, по който продажбата на опасните за здравето козунаци да бъде спряна, защото от тази година те не се числят към хлебните изделия, където има въведени стандарти, а към печивата.
Коментари