С какво третират плодовете и зеленчуците, за да изглеждат добре

Плодове
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

Често може да чуете, че външната красота не е важна, важно е какво се крие отвътре. Едва ли ще се изненадате, че тази стара максима важи с пълна сила и за плодовете и зеленчуците, които слагаме на трапезата си.

В много случаи хората въобще не се замислят и купуват най-добре изглеждащите зеленчуци и плодове, особено цитрусови плодове, но това може да се окаже фатална грешка.

Именно цитрусовите плодове са сред най-третираните с различни субстанции плозове. Най-често те се мажат с различни смоли или при отглеждането им се използват пестициди.

Всъщност третирането на плодовете с различни субстанции за по-продължителна издръжливост и добър търговски вид не е тайна и се практикува от години.

Кухня

Плодовете се третират със смоли и восък за отличен вид, както и с определени пестициди, за да не се развалят по време на транспортирането и престоя в търговските складове.

С времето обаче част от тези т.нар. разкрасители проникват през кората на плода и навлизат във вътрешността му. Когато обаче те са в по-големи количества, това може да представлява потенциална опасност за човешкото здраве.

Това за жалост се случва все по-често. Само през последните месеци в две от десет проверени проби са открити завишени норми на пестициди в портокали.

Добрата новина е, че въпросните вещества могат да увредят здравето само ако бъдат погълнати в големи количества, уверяват експертите.

Магазин

Смолите и восъкът, с които се обработва кората на портокалите, мандарините и другите цитрусови плодове се смятат за безобидни. Те са регистрирани в списъка на Е-тата, обикновено като Е 900 до Е-914.

Тук е моментът да опровергаем ширещите се с години слухове, че кората на цитрусовите плодове се обработва допълнително с различни видове бои, за да придобие по-добър търговски вид.

Не бива да се притеснявате и от смолите и восъкът, защото според експерти те падат при старателно миене.

Резултатите от засилените проверки на БАБХ, проведени от началото на месеца насам показват, че най-честите пропуски и нарушения на търговците се свързани предимно с лошата база, в която се приготвя храната и с лошото оборудване.

Засечени са чести нарушения и при отбелязването на съдържащите се в храните и продуктите алергени. Не липсват и продукти, които се съхраняват без необходимите документи за произход или след изтичане на срока им на годност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати