gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»3 рецепти с тинтява за твоето здраве

3 рецепти с тинтява за твоето здраве

3 рецепти с тинтява за твоето здраве

Тинтявата е красиво диворастящо растение, което може да бъде срещнато в различни багри и цветове. Има изброени над 400 вида, които са разпространени из различни части по света, включително Африка и Нова Зеландия.

Днес името на тинтявата се свързва главно като билка или подправка, защото именно във фармацията намира най-широко приложение. С нея се лекуват болести на черния дроб, на храносмилателната система, анемия и още много други.

Синята тинтява например, макар и прекалено горчива, е изпитано средство за възбуждане на апетита.

Но за целебните свойства на различните видове тинтява можете да намерите безброй информация. Тук ще Ви запознаем какво можете да приготвите от тинтява, освен да я включите като част от салатата ви.

Чай от жълта тинтява

3 рецепти с тинтява за твоето здраве

Необходими продукти: 1 с.л. корени от жълта тинтява, 1 л вода, по желание мед и лимон

Начин на употреба: Корените на тинтявата се нарязват на ситно и се пускат във врящата вода. Варят се около 10 мин, след което течността се прецежда и за по-добър вкус можете да добавите към нея мед и лимон на вкус. От този чай се пие по 60 мл на ден преди ядене 4 пъти на ден. Препоръчва се при колики, запек, гастрит, пясък в бъбреците, заболявания на черния дроб и др.

Ликьор от синя тинтява

3 рецепти с тинтява за твоето здраве

Необходими продукти: 100 г корени от синя тинтява, 1. 25 л вода, 1 кг захар

Начин на приготвяне: Корените от синята тинтява се пускат във врящата вода и се варят около 20 мин. Течността се прецежда и към нея се добавя захарта. Вари се, докато сиропът се сгъсти, като ако стане прекалено гъст, можете да добавите още вода. Изключително подходящ е за болни от анемия, като се приема по 2 ч.ч. на ден преди хранене

Настойка от тинтява

Необходими продукти: 10 г нарязани корени от жълта тинтява, 1 л червено вино

Начин на приготвяне: Корените от тинтявата се накисват във виното и се оставят да преседят така 10 дни. След това от тях се приема по 1 с.л. 3 пъти на ден преди ядене. В миналото тази настойка е използвана масово за подобряване на апетита на малките деца, но днес се прилага за усилване отделянето на жлъчна и стомашна секреция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати