Малко хора знаят, че живовлякът не е бурен, а билка. Има го навсякъде по дворовете, градини, ливади и пасища. Познати са около 200 разновидност. У нас най-известен е широколистният живовляк.
Преди много години са го продавали в Китай на много високи цени заради лечебните му свойства. Притежава антибактериално, противомикробно, слабително и диуретично действие. Този бурен е един от най-полезните дарове на природата.
Използват се листата, семената и сокът му. Ако се сдъвче листо и се постави на рана, предпазва от инфекция, облекчава болката, помага при ухапване от насекоми, ужилвания от комари, печели, цирей и дори ухапвания от змии.
Използва се под най различни форми - като чай, мехлеми, настойки. Ако имате открита рана, се набират листа живовляк и сурови се привързват към раната с бинт за една нощ. Само след час болката ще се притъпи, а раната ще хване коричка.
Използва се още за лечение на язви, колит, възпаления на дихателните пътища, коклюш и др. Живовлякът помага при вътрешни кръвоизлеви и при хемороиди. Днес има сведения, че помага и при лечение на някой видове рак.
С начукани листа от живовляк се прави и компрес при възпаления на очите. Така приготвен, помага и при възпаления на устата - прави се гаргара. Настойка от тази билка се употребява при кожни проблеми, промивки, открити рани и възпалена кожа.
Освен лечител живовлякът се употребява и в кухнята. Ето рецепта как да приготвите вкусна и здравословна салата:
Наберете листа живовляк, листа от глухарче, червено цвекло, орехи, стафиди и маслини. Червеното цвекло се измива, обелва и настъргва на едро ренде в купа. Зеленийте се измиват и нарязват на тънки ленти. Смесват се всички продукти.
Приготвя се дресинг от зехтин, оцет, малко хималайска сол и се разбърква. Овкусява се салатката и поднасяме веднага, украсена с маслини! Вкусно и много полезно за нашето здраве!
Коментари