Ниранжила - непознатият цитрус

Ниранжила

Ниранжила (Solanum quitoense) е цитрусов плод от семейство картофи. Името му в превод означава Куче грозде. Ниранжила са деликатни растения и трябва да бъдат добре защитени от силни ветрове и пряка слънчева светлина.

Растат на храст и най-добре се отглежда на сянка. Цветовете на храста са бели. Узрелият плод е много сочен има кръгла форма и оранжев цвят. Може да се консумира суров, като първо се измие и след това се премахнат космите от него.

Сокът му е зелен на цвят и има леко кисел вкус. Ниранжила е богат на протеини, въглехидрати, мазнини, калций, фосфор, желязо, каротин, тиамин, рибофлавин, ниацин и е чудесен източник на Витамин C.

Екзотичният плод е изключително популярен в Колумбия и в Латинска Америка. Масово го използват за направата на известния и освежаващ за тях коктейл Lulada Valluna.

Плод Ниранжила

Коктейлът се прави, като се намачка плод Ниранжила или както колумбийците го нарачат Луло, прибавят се захар, вода и лимонов сок.

След това се разбърква и се добавят кубчета лед и лайм. Екзотичният плод е широко разпространен в колумбийската кухня и в рецептите им за направа на сладолед, мусове, торти, пикантни сосове за месо и други.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати