Опасни яйца пак на пазара преди Великден?

Яйца
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Съществува опасност у нас да се продават опасни за консумация яйца преди Великденските празници, уведоми председателят на Съюза на птицевъдите доктор Димитър Белоречков пред БНР.

Сигнал е подаден и към Българската агенция по безопасност на храните и предстоят проверки.

По думи на Белоречков риск съществува при яйцата, които се внасят на едро за българските пазари. Те са по-опасни, защото при преопаковането им срокът на годност лесно може да бъде подменен.

По-голямата част от тези продукти се внасят в палети, а не в кутии, обяснява още експертът. От Съюза на птицевъдите подкрепят думите на председателя си.

Доктор Белоречков предупреждава, че опасните яйца не се насочват към родните производители след вноса, а отиват директно в яйцескладовете. А в тези складове контролът в твърде нисък.

Цените на чуждестранните яйца не са нито по-високи, нито по-ниски от тези на българските. За да сте сигурни обаче, че купувате български продукт, проверете дали етикетът върху опаковката е на български език.

Бои за яйца

Белоречков изтъкна, че продуктите в родно производство произлизат от хуманно гледани кокошки. Той допълни, че крайната стойност на яйцата зависи от веригите и както и в останалите браншове, има проблем с ниските изкупни цени.

В момента цените на едно яйце у нас се движат между 12 и 18 стотинки, а срокът им на годност е 28 дни. По думи на специалиста не се очаква поскъпване преди Великден.

При боите за яйца също не се очакват промени в цените в сравнение с тези от миналата година. Комплектът от 6 цвята в капсули може да се намери за 44 стотинки, а най-евтини са боите на прахчета, които се продават за 29 стотинки за 4 цвята.

По-скъпи са перлените багрила, които се търгуват за между 2.79 лева и 3.35 лева.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати