gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»БАБХ спря от продажба 52 тона агнешко месо

БАБХ спря от продажба 52 тона агнешко месо

Агнешко

При великденските проверки в цалата страна Българската агнеция по безопасност на храните е задържала 52 тона агнешко месо само за послените 3 месеца от проверските.

Най-честото нарушение при предлаганото месо у нас е липсата на документи за произход. Голяма част от агнешкото е конфискувано и защото е съхранявано при неподходящи температурни условия.

От Агнецията проверяват също яйцата и козунаците, но резултатите се очакват по-късно, съобщава Нова телевизия.

Издадени са 20 предписания и 11 акта на различни нарушители.

Производителите на агнешко масово недоволстват, защото продукцията им се е изкупувала на ниски цени преди празника, въпреки че в търговските вериги цената на агнешкото скочи за Великден.

Козунак

Средно за 13 лева се продава агнешкото за празника, а производителите у нас казват, че е изкупувано на 3 пъти по-ниски цени.

Основният проблем е, че фермерите са малки, несдружени, необединени. Ако животновъдите обединят усилия, те ще бъдат по-силната страна в договарянето, коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Понеже българското агнешко се продава на по-високи цени, нашенците предпочетоха вносното месо за празника въпреки призивите на родното министерство да се купува българското.

За Великденската трапеза българите са предпочели да си приготвят домашен козунак, вместо да го купуват, дори и от пекарните, които го предлагат без консерванти.

Министър Танева обаче казва, че не бива да се тревожим дори ако в козунака са вложени Е-та.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати