Гладът не е единствената причина да се храним! Вижте останалите

Гладът не е единствената причина да се храним! Вижте останалите

По правило храната би трябвало да се използва, за да поддържа здравето и организма ни, но от всичките реклами по телевизията, плакати, вестници, витрини и какво ли още не съвременният ум се е променил дотолкова, че не може да прецени кога наистина тялото има нужда от храна или просто мозъкът го подтиква. Оказва се че гладът вече съвсем не е сред основните ни мотиви да похапваме често. Ето някои от най-честите причини, каращи ни да се храним в пъти повече от необходимото.

1. Правила

От малки родителите ни възпитават, че храна не се изхвърля и затова много често дояждаме нещо, дори и да не ни се яде и още по-зле - дори и да е старо и забравено в хладилника. В крайна сметка се оказва, че храним телата си с неща, които са ни излишни и чието място всъщност е кошчето.

2. Навик

Истинският глад се появява на всеки три часа и може да бъде заситен с нещо дребно, дори и сок. Ние обаче имаме навик да се храним по общоприети правила- 7 часа сутринта закуска, 12 часа обяд и 20 часа вечеря. Дори и да не сме гладни точно по това време, ние се храним заради навика и нормите, а след като не сме се хранили 5-6 часа, а понякога и повече, това хранене по точен час води почти винаги до преяждане. Други примери за подобно хранене по навик са сладкото след вечеря, пуканките пред телевизора и чашата вино след работа.

3. Емоции

Доказано е че по-голяма част от хранителните разтройства като булимия и анорексия например, се формират под натиска на определен вид неприятни емоции за даден индивид. Подобни емоции са: отчаяние, любовни проблеми, самота, раздразнение, гняв, скука и т.н. Почти винаги когато имаме проблем и в нас се отключи някоя от тези емоции, ние посягаме към храната като вид успокоение. Тя обаче няма да реши проблемите ни, а много често само ги влошава.

4. Лакомия

Гладът не е единствената причина да се храним! Вижте останалите

Почти никога не сме чак толкова гладни, че да можем да изядем две парчета торта, вместо едно, или цяла пица, а не само едно парче. Всичко е игра на сетивата ни и ние си втълпяваме, че имаме нужда от повече, а това е далеч от истината.

5. За награда

Прибираш се у дома, доволен от добре свършена работа и се награждаваш с голям хамбургер и чипс. Това не е истинска награда, а по-скоро бавен убиец.

6. Мързел

Мързелът често ни кара да ядем това, което е останало в хладилника само и само да не се потрудим да направим нещо друго. Няма обаче по-вкусно и по-ценно хапване от това, което е прясно приготвено.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати