Наложиха данък газирани напитки – вижте къде

Наложиха данък газирани напитки – вижте къде

Газирани напитки

Данък газирани напитки – колкото и да е чудно, вече има и такъв. Той бе наложен от американския град Филаделфия.

Това е първият толкова голям град в САЩ, който налага подобен данък. Причината е, че 68% от възрастните хора там страдат от наднормено тегло. До момента подобна мярка се прилагаше само в Бъркли, чието населени е в пъти по-малко от това на Филаделфия.

Градският съвет във Филаделфия определи 1.5 % данък за унция върху сладките и диетични напитки. Обичайният кен газирана напитка е точно 12 унции или 355 милилитра. С новия данък цената му ще скочи с 18 цента.

Производството на газирани напитки е една от най-мощните индустрии в наши дни. Данъкът, наложен във Филаделфия, определено е тежък удар за тях. Очаква се от бранша да вложат всичките си усилия в насока да попречат на налагането му. От асоциацията на безалкохолните напитки вече са завели съдебен иск срещу данъка, който ще влезе в сила от 1-ви януари догодина. По план приходите от него ще се използват за подобряване на образованието и озеленяването на града.

Законът не е създаден с цел да ощетява производителите, категорични са говорителите на властите. Той трябва да насърчава потребителите да се откажат или поне да ограничат нездравословното хранене.

Във Филаделфия затлъстелите възрастни са 68% от населението. При децата процентът е 41, което е извън всички нормални граници. До момента подобна кампания за увеличаване на данъка се провали в 30 големи града в Америка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
17.06.2016 11:04
Крайно време е и у нас да сложат такъв данък,с всякакви простотии се занимават управляващите-винетки,минетки,веднага вдигат,обаче за очебийното всички си затварят очите-масово хората се наливат с тези газирани боклуци,не е нормално повечето хора да твърдят че нямат пари за пресни плодове,щото им били скъпи,а в същото време да наливат децата с кола и подсладени сокове!
1
0