Вкусни факти за сушито

Ядене на суши

Милиони хора по света са лудо влюбени в сушито и се стремят да похапнат източния деликатес при всеки удобен случай. В последните 20 години суши ресторанти се появяват по целия свят и са се превърнали в едни от най-успешните хранителни заведения.

Сушито е пълно с протеини, които бързо задоволяват глада, без това да води до увеличаване на теглото. Точно това е и причината диетолозите горещо да го препоръчват.

Ако и вие сте почитатели на сушито, ви представяме няколко факта за него, които могат да ви бъдат интересни.

Противно на общоприетото схващане сушито не е японско ястие. Произходът му е от полуостров Индокитай, където хората по поречието на река Меконг са хапвали суши преди 2000 години. Рибният специалитет се появява в Япония едва през 9 век.

Въпреки късното си навлизане в японското общество, сушито става толкова популярно, че скоро хората започват да го използват дори и като стока, с която се плащат данъците.

Модерният стил и вид на сушито е създаден от търговеца Ханая Йохей през 1820 година. Предприемачът имал малка сергия в Токио, където продавал бързи закуски.

суши

Сушито може да се приготви с кафяв или бял ориз, както и със сурова или варена риба. Когато сушито се приготвя от сурова риба, се нарича сашими.

Традиционният начин за ядене на суши е с ръце, а не с пръчки. Ястието трябва да се консумира веднага на една или две хапки.

Човек може да се зарази с няколко заболявания, докато яде суши. Сред тях са глисти от херинга, кръгли червеи, тения и други паразити. Сушито също може да причини бактериални инфекции.

Сушито се смята за афродизиак поради няколко причини. Първата е, че в производството му се ползват основно богатите на омега-3 мастни киселини сьомга и скумрия. Полезните мазнини подпомагат производството на половите хормони. Освен това, рибата тон е източник на селен, който помага за увеличаването на броя на сперматозоидите.

Само допреди 15 години било забранено на жените в Япония да готвят суши. Смятало се, че гримовете променят мириса на храната, а по-високата телесна температура на дамите (особено при менструация) разваля вкуса на рибата.

Най-скъпата цена, плащана някога за суши клас, е 1.8 милиона долара. Японски бизнесмен си купил 222 килограма суши от рядката риба червен тон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати