gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хашлама: Арменското ястие с невероятен вкус

Хашлама: Арменското ястие с невероятен вкус

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
8123781113k
Хашлама
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Хашлама (Khashlama) е известно арменско ястие, което най-често се приготвя от агнешко или телешко месо и зеленчуци. Основно негово предимство е простотата на приготвянето му: достатъчно е да се сложат всички съставки в голям съд и да се поставят на огъня.

Резултатът е апетитно, сочно и изключително леко месо, в съчетание с ароматни зеленчуци и ароматизирано с букет от подправки, което не може да остави безразличен нито един любител на месните ястия.

Хашламата е традиционно и любимо ястие на източните народи. Спорът към коя точно национална кухня принадлежи не е от вчера. Кавказките народи все още упорито спорят за произхода му и претендират за негови откриватели.

По принцип, името е с арменски произход и идва от думата "хашел", което се превежда като: "месо, твърдо парче". Това, разбира се съвсем не означава, че ястието е наистина е с арменски произход.

Тази вкусотия е приготвяна още от стари времена от планинари и пастири, които живеели високо в планините и не са имали особено разнообразие по отношение на храната. В днешно време в арменската кухня хашламата представлява доста гъста супа, а в Грузия, тя се приготвя с много корени и кориандър.

Арменска Хашлама

В други национални кухни в рецептата задължително присъстват голямо количество зеленчуци, разнообразие от подправки и билки. Има рецепти, където месото се приготвя изключително с подправки и с добавянето на бира. Съставките и технологията на приготвяне могат да варират, но основната роля на месото остава.

Съществуват обаче някои основни тънкости на приготвянето. Най-често за готвене се използва агнешко, понякога говеждо или телешко месо, както е прието у източните народи, докато свинско и птици не са за предпочитане.

Парчета месо трябва да са нарязани на едро, а понякога се готвят и цели. Ако месото е от младо животно ястието се оставя да къкри около два часа, но ако е от възрастно животно, готвенето може да продължи и 6 часа.

Зеленчуците се нарязват също на едро и се прибавят в средата на готвенето. Хашламата се поднася с чаша сухо червено вино и свежа салата. За приготвянето и е най-добре да се използва глинено гърне, тъй като то най-добре задържа топлината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати