gotvach.bg»Статии»Любопитно»Легенда за лавандулата

Легенда за лавандулата

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
24107094k
Лавандула
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

В лавандулата се съдържат аромати, предимно естери и алдехиди, които помагат за регулирането на настроението ни. Тя е със силно приятен аромат и често се използва от привържениците на билката за лекуване на депресията.

Ако през зимата поставим няколко капки от лавандулово масло във вода и тази вода поставим върху парното на топло, тя ще разнесе ароматите си из цялата къща. Също така можем и да напръскаме спалното си бельо или дрехите си с нея, преди да ги изгладим, и те ще ухаят дълго време.

Дева Мария

Интересна е и легендата, свързана с нея. В християнската религия билката се смята, че е символ на чистотата, непорочността и безсмъртието. Легендата разказва, че Дева Мария сложила дрехите на новородения Исус Христос да се сушат върху лавандулов храст, който след това разцъфтял и започнал да ухае, а когато сложила своите си дрехи на същия храст, те се боядисали в синьо. Затова и синият цвят остава основен в нейните иконописни изображения.

Мед от лавандула

Не може да не се отбележи, че един от най-ароматните и качествени продукти от лавандула е медът.

Лавандулата има свое място и в кулинарията. С нея може да се декорират сладкиши, а цветовете ѝ влизат в рецептите на най-различни десерти.

Крем карамел с лавандула
Снимка: Ilaria

От цветовете на лавандулата може да направим и лавандулова захар, която смесваме със сухи цветове.

Изсушена лавандула може да се прибавя към най-различни топли напитки като чай например за свеж аромат, освежаване и успокоение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
19.06.2017 16:34
Благодаря на редакторите, за прекрасното оформление на тази малка статия за прекрасната лавандула. Поздрав!
0
0