Ето защо не бива да пропускате сутрешното си кафе

Кафе

Макар че непрекъснато се говори за вредите от кафето, кофеиновата напитка всъщност има и ползи, стига да е в умерени количества. Според ново проучване сутрешното кафе не бива да се изпуска, защото поддържа здравето на черния дроб.

В изследването са се включили 23 793 души, като 14 000 от тях са пиели кафе всеки ден. Под внимание са взети и фактори каква е възрастта на участниците, както и фактът дали пушат и пият редовно алкохол.

Учените са изследвани нивата на 4 чернодробни ензима в кръвта. Оказало се, че хората, които не се лишават от сутрешното си кафе, имат с 25% по-малко нарушения на ензимите в кръвта си.

Резултатите са били близки при хората, които пият само безкофеиново кафе.

Според научния екип само една чаша кафе на ден може да противодейства на негативните последици от алкохола и да намали вероятността от чернодробни заболявания.

Връзката между кафето и здравето на черния дроб все още не е определена напълно, тъй като са нужно допълните доказателства, за да се приеме, че кофеинът е полезен, но въпреки това учените твърдят, че няма от какво да се притеснявате, ако си позволявате само по чаша на ден.

Сутрешно кафе

Повече от 2 чаши дневно обаче се приемат за свръхконсумация и сериозно застрашават здравето. Най-опасен е кофеинът за сърцето, увеличавайки риска от коронарна болест.

Понеже стимулира мозъчната активност, може да доведе и до сериозни проблеми с нервната система.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати