Похапването на сирене е причина за човешката еволюция

Сирене

Всяка година хранителната промишленост достига нови висини. Това, макар и незабележимо за съвременните хора, малко по малко променя цялото общество.

Развитието на технологията е довело и до революция в начина ни на хранене, която се изразява в присъствието на трапезата ни на преработените храни и изчезването на глада от много места по света.

Нови проучвания показват, че човешките постижения не влияят само на обществото като цяло, а причиняват и физически промени в самите хора. Така според група учени развитието на селското стопанство и особено обработката на млечните продукти е оказало значително влияние върху формата на човешките черепи.

Ефектът от земеделието върху морфологията на черепа е най-голям при популациите, които консумират най-меките храни, които включват и сиренето.

В ранните земеделски общества млякото е направило по-големи, по-здрави кости на черепа, казва професор Дейвид Катс, преподавател в университета на Калгари и ръководител на екипа, провел изследването.

Сирена

Според учените хората, които се изхранвали чрез лов, полагали повече усилия за дъвчене в сравнение с хората, живеещи благодарение на селското стопанство и ядящи по-мека храна. Въпреки че предишни проучвания свързват формата на черепа със селското стопанство и меките храни, се оказа трудно да се определи последователността и степента на тези промени на световно равнище.

За да докаже теорията си, Катс и екипът му изследвали колекция от около 559 черепа и 534 долни челюсти на повече от 24 предпромишлени популации. В резултат на това заключили, че влиянието на диетата върху формата и размера на човешкия череп се е променило съществено при прехода ни от лов към селско стопанство.

Краве сирене

Изследователите откриват големи промени в морфологията на черепа при групи, които консумирали млечни продукти и зърнени култури. Открито било още, че отначало промените били основно при мъжете и по-малко при жените, като с течение на хилядолетията разликите между двата пола изчезнали.

Учените предполагат, че това се дължало до голяма степен на по-ниския обществен статус на нежния пол в миналото и по-малкото количество храна, което консумирали. Това твърдение обаче все още не е доказано.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати