Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от похапването на царевица

Ползи от похапването на царевица

царевица

Царевицата е зеленчук, който от векове присъства на трапезата на хората. Тя е с високо съдържание на нишесте, фибри, минерали и витамини, но няма единно мнение относно ползите за здравето от консумацията ѝ.

Много често царевицата може да повиши нивата на кръвна захар в организма. Да не говорим, че това е един от най-често генно модифицираните продукти. Все пак има доста повече "за" отколкото "против" консумирането на царевица, които ще разгледаме тук.

Питателна храна

Консумирането на царевица задоволява до голяма степен нуждата от фибри, витамини и минерали и ви държи сити за по-дълго време. И докато високите нива на нишесте могат да повишат кръвната ви захар, съдържанието на фибри играе ролята на балансьор. Липсата на глутен я прави подходяща и за хората, които избягват консумацията му.

Повишаване на енергийните нива

Ако спортувате често и интензивно, царевицата трябва да присъства в диетата ви. Сложните въглехидрати, които участват в състава ѝ, се усвояват бавно от организма и ви дават енергия за по-продължителен период от време.

Намалява риска от анемия

Царевицата е богата на витамин В12, фолиева киселина и желязо - все вещества, които са нужни на организма, за да не развива анемия. Когато доставяте на организма си достатъчно количество от тях, производството на червени кръвни телца се запазва в нормални граници.

Зрение

ползи от консумацията на царевица

В царевицата се съдържат каротеноидите лутеин и зеаксантин, които играят важна роля в предотвратяването на макулна дегенерация, обусловена от възрастта, както и катаракта (старческо перде). Така че честото похапване на царевица може да подпомогне здравето на вашите очи.

Проблеми с храносмилането

Благодарение на съдържанието на фибри царевицата може да намали риска от развитието на сърдечно заболяване и някои видове рак, особено тези свързани с храносмилателния тракт. Проведено е 18-годишно изследване на близо 50 000 души, които консумират пуканки два пъти в седмицата. Резултатите показват, че те имат занижен риск от развитие на дивертикуларна болест (хронично възпаление на дебелото черво). Проучванията продължават.

По време на бременност

Царевицата, както вече споменахме, е богата на фолиева киселина. Поради тази причина тя може да бъде от помощ както за майката, така и за детето. В допълнение, в нея се съдържат още зеаксантин и патогенна киселина, които намаляват риска от вродени дефекти.

Поради високото съдържание на фибри, намалява и появата на запек, който е чест проблем при бременните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest