gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните суши понятия

Най-популярните суши понятия

Суши кухнята – тази така любима на всички комбинация от вкусове и усещания, вече е популярна в цял свят. Тя е препълнена с понятия, които е добре да познавате, ако искате да се насладите максимално на нейното всепоглъщащо обаяние.

Различните разновидности на рибата дават и различните наименования на суши ролцата. С научаването им обаче сте все още в началото на дългия път по научаване на суши понятията. В състава на тази екзотична храна има още много съставки с най-различни и странни имена. Някои са добре известни, докато други може да чуете сравнително рядко дори в кухните на най-добрите майстори на сушито.

Суши понятията са константа, която леко се видоизменя спрямо типовете суши рулца, предлагани в съответната страна, както и вкусовите предпочитания на повечето клиенти. Ето кои са едни от най-популярните суши понятия, които трябва да научите, за да може поне за миг да се почувствате като истински японец:

Капа. Най-общо казано – краставица. Капа суши се наричат всички онези видове, в които има краставица.

Маки. Един от многото видове суши. Представлява рулца от ориз с пълнеж, без значение дали той е риба или само зеленчуци. Те задължително се завиват в кора нори, преди да се навият на рулото ориз.

Дайкон. Това е японска ряпа, която е често срещана съставка в суши рулцата. Дайконът е използвана съставка в японската кухня и се добавя в почти всички традиционни храни.

Темаки. Ръчно навито в конусовидна форма листо нори, което е пълно с риба и ориз – един от многото видове суши.

Темпура. Това е панировката, която се използва при пържене на различни продукти. Най-често се използва при паниране на зеленчуци. Когато се добавя към сушито, продуктът предварително е изпържен в темпурата и след това - вложен в рулото.

Якитори. Традиционно японско ястие. Представлява пилешки шишчета на скара.

Тобико. Една от особено тачените съставка за суши. Тобико представлява хайвер от летяща риба и се предлага в най-различни цветове.

Уакаме. Най-популярното японско водорасло. Използва се както за направата на суши, така и в редица други рецепти. В последните няколко години се търси масово в цял свят.

Уасаби. Задължителен елемент, който се поставя в чинията до любимото суши. Представлява японски хрян, който при консумация на сашими традиционно се смесва със соевия сос и сместа се използва за овкусяване на парчетата суши сашими. При яденето на обикновено суши обаче смесването е противопоказно. Уасаби има характерен силен и осезаемо лютив вкус.

Едамаме. Японската соя се нарича едамаме. Тя е зелена и напомня на познатия ни зелен боб.

Ика. Този вид суши е рядко срещан и за момента не се предлага в България. Причината е, че в състава има сепия.

Кани кама. Това е имитация на месо от раци, която се използва в направата на имитиращия продукт рулца от раци – честа съставка на суши продуктите.

Яма гобо. Слабо познат у нас маринован корен от репей. Той се предлага основно в Япония, но понякога се явява като съставна част на различни видове суши.

Юзу. Добре познат вид цитрусов плод, смесица между лимон и мандарина. У нас се приема за изключително нетрадиционен и непознат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати