Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Празнично меню за Бъдни вечер според броя на ястията

Празнично меню за Бъдни вечер според броя на ястията

редакция:
Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
727
Меню за бъдни вечер
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра-23%
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
88.55 лв.

На 24 декември светът притаява дъх в очакване на благата вест, че Бог се е родил. Бъдни вечер е един от най-прекрасните празници в християнския календар. Той не е просто поредният повод да се нагостим, а вълшебно време, което да споделим със семейството си и да се насладим на компанията на любимите си хора.

В различните краища на страната денят преди Коледа носи различни имена – Наядка, Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа и Детешка Коледа. Без значение от наименованието му, едно е сигурно - Бъдни вечер е празник, който събира цялата рода около празничната трапеза.

В навечерието на Коледа на масата се поставя единствено постна храна. Традициите, свързани с празника, са много.

А една от тях е точно за броя на празничните гозби. Задължително блюдата са 7 или 9. В някои части на България се поставят и 12 на брой гозби заради месеците в годината.

Вероятно много от вас вече са измислили с какви ястия да изненадат любимите си хора довечера. Но ако все още се колебаете, вижте идеите за меню за Бъдни вечер в зависимост от броя на специалитетите.

Меню със 7 ястия

1. Содена пита - Боговица

2. Салата от бял фасул и праз

3. Печени сарми с ориз

4. Орехи

5. Печена тиква със сушени плодове

6. Чесън и лук

7. Червено вино

Меню с 9 ястия

1. Содена пита със семена

2. Картофена салата

3. Печени сарми с фасул и гъби

4. Туршия

5. Тиквеник

6. Ошав

7. Орехи

8. Чесън/лук

9. Червено вино/page

Меню с 12 ястия

1. Содена пита

2. Салата от кисело зеле с червен пипер

3. Боб чорба

4. Сушени чушки, пълнени с ориз и зеленчуци

5. Лозови сармички

6. Зелник

7. Печени ябълки

8. Варено жито

9. Ошав

10. Чесън/лук

11. Орехи

12. Червено вино

На Бъдни вечер ястията се подреждат на масата и веднъж сложена, тя не се вдига до следващата сутрин, за да слезе Богородица по елхата и да се нахрани. След като се подредят блюдата, се прекадява цялата къща, а след това най възрастният мъж разчупва содената питка.

Първото парче се оставя за Богородица пред иконата, а второто за къщата, всяко следващо се раздава на домочадието. Хората около масата трябва да хапнат от всяко ястие, за да им върви през годината.

Не забравяйте обаче, че за Бъдни вечер не е важна сама трапезата, важно е и семейството да се събере. Весели празници и дано всеки дочака своето коледно чудо!

А на следващия линк сме ви приготвили избрани и изпитани рецепти, които можете да включите във вашето меню за Бъдни вечер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest