Как да изберем перфектното агнешко

Избор на агнешко
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Най-съществена характеристика при избора на агнешко е да намерите месо от младо животно, по възможност женско. Най-добро е месото на 4-месечното агне (с тегло около 20 кг). То вече е преминало към хранене с трева и е започнало да трупа лой, която го прави толкова апетитно. Ако е все още сукалче, то е много крехко, но и прекалено постно.

Надхвърлило половин годинка, мъжкто агънце започва да отделя полови хормони, които придават специфична и натрапчива миризма на месото.

Възрастната овца/овен (достигнали едногодишна възраст) са по-жилави, с доста лой, а и миришат. Затова и тяхното месо е драстично по-евтино.

Ако искате да купите българско агне, гледайте печата - трябва да съдържа буквите BG.

Ако месото има тлъстина и тя е бяла, значи е младо агне. Цветът му трябва да е свеж и бледорозов. Тлъстото агнешко трябва да се пече на по-ниска температура, но за повече време. Мазнината ще се стопи постепенно и ще остане сочно и крехко.

Готвачите имат формула по въпроса - 30 минути на всеки 500 г месо, като температурата на фурната да е не повече от 200°C.

Младото агнешко се готви с бяло вино. След като се налее виното, тенджерата се оставя на огъня 20 минути открита - да се изпари алкохолът.

Черният дроб преди пържене се държи 2 часа в прясно мляко. За да е мек и крехък, той се пържи неосолен.

Агнешкото се комбинира чудесно с джоджен мащерка и розмарин, за пикантност - черен и червен пипер. Подправките се втриват добре, а се посолява, преди да се сложи във фурната.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати