Как да се справим със стреса и напрежението

Как да се справим със стреса и напрежението

В напрегнатото и забързано ежедневие мощно въздействие върху личността на човек оказват стресът и напрежението. Стресът и напрежението са опасни за нашето здраве, отразяват се негативно както на психологическо ниво, така и на физическо. Не е случайно, когато казват, че всички болести идват от нервите.

Някои от симптомите, които се отнасят за стреса, са: постоянна умора, безсъние, влошаване на паметта, загуба или прекомерен апетит, главоболие, болки в стомаха и други. Не трябва да оставяме стреса да ни завладее и да попаднем в порочения кръг на дисбаланса и нарушената хармония на личността.

Ето няколко начина да се преборим със стреса и напрежението:

Релаксиращ масаж

Масажът е един от най-ефективните методи за релаксация и освобождаване на напрежението, тъй като възстановява силите ни и е източник на положителна енергия. По всяко време, когато се почувствате изтощени или напрегнати, може да вземете малка масажираща топка с бодли. Размачкайте топката с ръце, стискайте или прехвърляйте от ръка в ръка, след това спуснете към ходилата и масажирайте с лек натиск и тях. По този начин стимулирате кръвообращението и подобрявате цялостното състояние на организма.

Йога за успокоение

Как да се справим със стреса и напрежението

Редовното практикуване на йога ви помага да овладеете стреса и да останете спокойни в ежедневието. Йога упражненията действат разтоварващо, релаксиращо и възстановяват вътрешния баланс на организма. Според някои проучвания практикуването на йога възпрепятства отделянето на повече от необходимото количество киселини в стомаха, успокоява мозъка, действа добре в психологически аспект и подобрява настроението.

Вземете гореща вана с ароматни масла

Как да се справим със стреса и напрежението

Поглезете сетивата си, като вземете гореща вана с ароматни масла, изтъркайте тялото си със скраб и направете любимата си маска. След час домашна ароматерапия или няколко часа в СПА център ще усетите как постепенно се възвръща вътрешният ви баланс.

Билки за ободряване

Как да се справим със стреса и напрежението

При симптоми, свързани с умора, сънливост, раздразнителност, трудна концентрация или липса на такава, в природата съществуват билки, които повлияват тези симптоми и оказват положителен ефект върху организма. Това са розмарин, джинджифил, жълт кантарион, зелен чай, женшен, дамяна, гинко билоба, копър, кардамон и други. Започнете да приемате по-често ароматен чай или билкова тинктура и ще усетите благоприятното въздействие върху организма, паметта и концентрацията ви. Бъде внимателни с приема на билки и преди това задължително се консултирайте с вашия лекар.

Успокояваща музика

Как да се справим със стреса и напрежението

Слушането на бавна музика действа успокояващо и ви освобождава от насъбраните негативни мисли. Бихте могли и да попеете заедно с любимите ви певци - това ще подобри настроението ви.

Спортувайте за тонус

Как да се справим със стреса и напрежението

Един от най-добрите начини да разтоварите, да се освободите от напрежението и преборите стреса, е да спортувате. Практикувайте любимия си спорт 2-3 пъти седмично или правете дълги разходки в градския парк. По този начин ще се почувствате емоционално и физически по-добре, ще стимулирате обмяната на веществата в организма, тялото ви ще укрепне и ще подобрите визията си, а след това ще повишите и самочувствието си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати