gotvach.bg»Статии»Любопитно»Жените са измислили бирата

Жените са измислили бирата

Бира

Най-мъжкото от всички алхоколни напитки, бирата, е измислена от жена.

Това твърди британската изследователка Джейн Пейтън, цитирана от вестник Дейли Телеграф. Според нейните проучвания жената е изиграла решаваща роля в историята на тази напитка.

"Жената е създала бирата и доста дълго време само на нежния пол е било разрешен достъп до пивоварните и консумирането на бира", казва пред изданието Пейтън.

Тя твърди още, че допреди 200 години бирата се е смятала за храна. Именно като такава е била в компетенцията на жената.

Още преди 7000 години в Месопотамия, където бирата се е смятала за дар от Боговете, единствено жените са произвеждали пенливата напитка и са ръководели бирариите.

В скандинавската и в английската култура бирата също е била особено популярна сред жените. В Англия, например, жените са произвеждалив домашни условия, традиционният ейл. Той бил предназначен не само за домашна консумация, но и за продажба и от него домочадието увеличавало бюджета си.

Пиво

Според някои исторически източници Кралица Елизабет І закусвала бира и обичала да пие от нея по всяко време.

Жените отстъпили главната си роля в производството на бира по време на промишлената революция в края на XVIII век. Тогава ролята на жената в производството на най-старата алкохолна напитка отслабнала.

"Ясно ми е, че мъжете ще се шокират, когато чуят това, но за бирата трябва да благодарят на жената", казва Пейтън.

И така сега бирата е най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка след водата и чая. Произвежда се от преваряването и ферментацията на нишесте, получено главно от малцов ечемик, но е възможна и употребата на пшеница, царевица, ориз. За ферментацията спомага ферментационна мая.

Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина ѝ и действа като природен консервант. Често се добавят и други аромати чрез билки и плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати