Прочутото фондю, без което изисканите коктейли биха изглеждали доста по-семпло, е „родено” в Швейцария.
Според легендата беден пътешественик една нощ почукал на вратата на малка гостоприемница и помолил за подслон и храна. Собственикът приел късния гост, но нямало кой да му сготви.
Прегладнелият човек помолил стопанина да го пусне в кухнята и да му позволи да си приготви сам нещо за хапване. Огънят все още горял, а над него било забравено гърненце с топло олио.
Пътешественикът намерил парченца месо и зеленчуци, хвърлил ги в гърненцето, те се стоплили и се получила страхотна вечеря.
Но ако искате да приготвите фондю по съвременна технология, а нямате специален уред за целта, ще ви трябва метален съд с дебели стени и източник на слаба топлина.
Освен това – малки купички за соса и общ съд за продуктите, а също така вилички или дървени пръчици.
В металния съд налейте олио, зехтин или разтопено масло – да запълни повече от половината съд. Преди сервирането го стоплете, но без да кипва.
След това го пренесете върху източника на слаба топлина – например спиртниче.
Всеки гост набожда на вилицата си парченце месо, риба, морски дарове или зеленчуци – те са в отделна чинийка.
Вилицата трябва да престои в топлата мазнина около минутка, след това се изважда, топва се в сос и се опитва от изисканата хапка.
Коментари
отворете си уикипедия, поне да си сверите часовниците, ама пък каква история сте измислили, леле-леле...
Фондю е ястие приготвено от твърди сирена, които се разтапят и се консумират с хляб.
Фондюто е национално ястие на Швейцария, но е широко разпространено и във Франция и Италия. Наименованието произлиза от френския глагол разтапям - минало причастие разтопено.
А кажете ми само при какви условия се разтапят зелечуците и месото....