Всички вече познаваме фондюто от сирена, поднесено в традиционния керамичен съд. Но чували ли сте за фондю, поднесено в хляб?
Пастирите, които пазели стадата през студените зимни вечери, не винаги разполагали със съдовете за фондю. А както знаете, гладният човек е изключително изобретателен.
Така е измислена и тази тъй вкусна разновидност на питателното фондю. С него се пие само бяло вино или чай. Това не е само защото е зимно ястие и през студените месеци се предпочитат топли напитки. Никога не пийте вода с фондю, защото сирената стават на топка в стомаха и се смилат трудно.
За доброто храносмилане помага и потапянето на хапките в традиционната швейцарска черешова ракия, преди да ги натопите в разтопените сирена.
Въобще всички средства за сгряване на тялото и душата са максимално използвани. Защото фондюто в Швейцария е не просто ястие, то е цяла религия, която местните жители изповядват.
Така се нарича и загорялата коричка на дъното на съда - religieuse, и тя се смята за истински деликатес.
Друга любопитна подробност е, че в родината му фондю се готви предимно от мъже.
За първи път опитах това знаменито блюдо в Белгия и там ми го представиха като белгийско. После имах възможността да му се насладя и във Франция и там ми казаха, че е френско. Но ако кажете това на един швейцарец, то той ще бъде жестоко обиден и засегнат, защото фондю е кулинарната визитка на Швейцария.
Коментари