Швейцария е страна, известна със своите качествени сирена и по тази причина фондюто заема едно от първите места на традиционните швейцарски ястия. Съществува дори празник, провеждан през октомври, посветен на сиренето, който носи името Разделяне на сиренето. Приготвеното през годината сирене било събирано в обща мандра. На празника то било изваждано и разпределяно между всички.
На 11 април пък се отбелязва Денят на фондюто, което се приготвя от микс сирена.
Фондюто се приготвя от твърдо сирене и вино в съд, поставен над спиртник. А самото име произхожда от френското fondre, което преведено означава разтопявам. Според разказваните истории то било изобретено от швейцарските пастири през 14 век, които прекарвали дълго време в планината. Те разполагали само с вино, хляб и сирене като храна.
През дългия престой по пасбищата хлябът и сиренето изсъхвали, затова пастирите загрявали малко количество вино в котле и разтопявали сиренето в него. Натопен, сухият хляб в разтопеното сирене ставал изключително вкусен и мек. Недопустимо обаче било да попаднат трохи от хляба в котлето при сиренето. Който пастир допуснел това, бил наказван с пет удара с тояга. Ако случката се повтори, ударите ставали двадесет. А не дай си боже това се случи за трети път, към крака му привързвали камък и го хвърляли в Женевското езеро.
В днешни дни фондюто продължава да събира около трапезата роднини и приятели. Но традицията вече е променена - ако някой гост изпусне хляб в котлето, изпълнява едно желание на присъстващите. Освен хляб днешните швейцарци топят в сиренето варени картофи, кисели краставички или печен лук, а виното заместват понякога с пилешки бульон или доматен сос.
Преди четиридесет години започнали да се правят и сладки фондюта. За първи път през 1966 година фирмата Тоблерон представила първото шоколадово фондю пред журналисти. То обаче било бурно отречено от ресторантьорите традиционалисти, които го определили като абсурдно и немислимо, но въпреки това го включили в менютата си и не сгрешили.
Ето някои тънкости при приготвяне на фондю:
- За да не загори сиренето, фондюто трябва да се готви на слаб огън;
- За да не се разслои сместа, задължително се прибавя малко нишесте;
- Няколко капки лимонов сок във виното помагат сиренето да се разтопи по-бързо;
- За да се получи по-пикантен вкус, съдът може да се натрие отвътре със скилидка чесън.
Коментари