gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да подобрим вкуса на виното?

Как да подобрим вкуса на виното?

Декантиране на вино
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

In vino veritas! Във виното е истината, а добрият майстор знае, че същото важи и за вкуса. Ето няколко малки хитринки, с които вашето вино да впечатли ценителите:

1. Нека виното да диша

За професионалистите това означава да оставите виното да декантира. Особено силно това важи за червените вина, които подобряват вкусовите си качества при съприкосновение на кислород. Достатъчно е да отворите бутилката и да оставите напитката на боговете да декантира поне час. Бъдете убедени, че след първата глътка чакането ще си е струвало.

2. Ледът е забранен

Можете да докарате истински дегустатор до сърдечна криза, ако решите да сложите лед в чаша вино. Тази напитка се изстудява единствено и само в хладилник – в никакъв случай в камера или фризер. Специалистите препоръчват температура 15-16 градуса, при вина с високи киселини – дори 14.

3. Чашата е задължителна

Чаши за вино

Ако се затруднявате да определите коя е правилната чаша за вино – попитайте в специализираните магазини. В зависимост от това дали пазарувате чаша за бяло или червено вино, вариантите са два. Не пропускайте да вземете пълен комплект и за двете вина – още една чаша за приятел никога не е излишна.

4. Съчетавайте с правилната храна

Вино и храна

Ароматът се разкрива, когато е в правилната компания. Червените вина подхождат на меса, белите – на риба, макар че не е абсолютно правило. Ако намирате тези правила за излишни – нарушете ги. Правете комбинации, които допадат на ваш и вашето небце.

5. Добавете плодове

Вино и плодове

Можете да подобрите вкуса на виното с добавяне на плодове. При опитване на различни комбинации ще получите една напълно нова напитка – сангрия или пунш. Можете дори да затоплите леко и тогава ароматът буквално ще разцъфне.

6. Консумирайте с мярка

Вино

Вкусът на виното и широко приетата заблуда, че е лека напитка, всъщност е доста подвеждащ момент. В приятна компания и увлекателен разговор броят на изпитите чаши сякаш остава незабелязан. И все пак – въздържайте се от преминаване на мярката. Преценете какво количество алкохол ви прави приятни събеседници и след колко вече се превръщате в досадни дърдорковци и зорко следете да не преминавате над определените си възможности. И не на последно място, никога не смесвайте различни видове вина, дори и да ви се струва, че можете да се справите с тях. Изберете едно определено и му се насладете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати