Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да подобрим вкуса на ракията?

Как да подобрим вкуса на ракията?

Сливова ракия и пресни сливи
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
Качество без компромис:
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
23.00 лв.

Няма по-вкусна храна от домашно приготвената! Същото е и с аператива. Ракиджиите обикновено държат на собствената си реколта и не признават купешката. Те обаче започват все по-често да използват ароматни цветни растителни вещества, които да подобрят вкуса на ракията.

Най-често чрез настойването с дестилирани билки, майсторите на домашната ракия подобряват вида и вкуса и. Полученият концентриран разтвор съдържа наситени вещества и етерични масла, които придават желания аромат.

Ето и някои идеи как да подобрите вкуса на домашната ракия:

1. В 10 литра ракия добавяте 500 г смесен ошав. Ако в него има плодове с костилки, трябва да ги отстраните преди да го използвате. След което слагате ошава в ракията и я оставяте така да преседи поне 10 дена. Когато сте готови, прецеждате напитката през цедка с домакинска хартия и я разливате по бутилките, които се приготвили. Най-добре е да изсипете готовата ракия в добре закиснато дъбово буренце. То придава специфичен цвят и аромат на напитката.

2. Отново в 10 литра ракия добавете 500 г обезкостени фурми. След като отстраните костилките, нарежете фурмите на половинки и ги добавете към ракията. Оставете я да поеме от цвета и аромата на плода поне 10 дена. На 11-ия вече ще забележите, че и цвета и аромата са значително променени.

3. За да постигнете кафеникав цвят на ракията можете да използвате карамел. Някои ракиджии пък слагат черничева пръчка за приятен тъмножълт цвят.

Цитрусови плодове

4. Златисто-оранжевият цвят също е много желан от майсторите и консуматорите на ракия. Той се постига с кори от недозрели портокали.

5. За да подобрите вкуса на ракията можете да си приготвите сироп в домашни условия. Прибавете 1 кг захар в 1 л вода и я загрейте. При загряването отстранете образувалата се пяна. Охлажда се и се оставя така да преседи 2 седмици, за да се утаи.

Може по желание да използвате и мед. След като сиропът е готов, го прибавяте към ракията заедно с няколко таблетки активен въглен и разбърквате, за да се получи хомогенна смес. Изчаквате 2 часа на стайна температура, след което отделяте бистрата част и я прецеждате през тензух.

Налейте подсладената течност в бутилки и я съхранявайте поне 3 денонощия на 3 градуса по Целзий. След като мине определеният срок, ракията придобива приятен вкус, а спиртният дъх магически изчезва.

Виж също как се разрежда ракията, колко мая се слага на джибрите, колко захар се слага на ракия или опитай от нашата домашна ракия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest