Ракията се слави като традиционна балканска напитка и особено любима на нашенеца. Сигурни сме, че много от вас все още варят домашна ракия, но дори да не сте продължили тази традиция, вероятно помните как бабите и дядовците ви са ходили на казана.
Ракия може да се направи от редица плодове, макар че най-често срещаме гроздова и сливова.
Освен плодовете са ни нужни още вода и захар. Течността първоначално няма цвят, но пожълтява, когато престои. Тези от вас, които планират да си варят ракия, най-вероятно познават процеса на нейното приготвяне.
За всеки случай обаче ние ви напомняме колко точно захар в ракията ще ви е необходима.
На първо място, е нужно да изберете плодовете, от който ще правите ракия. Те трябва да бъдат оставени да ферментират заедно със захарта в съотношение около 5/100. Това означава, че за 100 кг плодове, ще трябва да си подготвите 5 кг захар.
Ферментацията се случва за приблизително 10- 15 дни. След което течността се вари в казан за ракия.
Ракия можем също да направим от вино, което вече е превряло и отново го слагаме да се вари в казан за ракия.
Друга възможност е да направим ракия от джибри /отпадъка от гроздето при правенето на вино/, като към него се прибавят захар и вода.
Захарта спрямо джибрите е в съотношение 10/100, като я разтваряме във вода преди да я прибавим.
След ферментация на джибрито, варим в казан както обикновено.
Количеството на захарта варира според захарността на материала, който използваме.