Ракията се слави като традиционна балканска напитка и особено любима на нашенеца. Сигурни сме, че много от вас все още варят домашна ракия, но дори да не сте продължили тази традиция, вероятно помните как бабите и дядовците ви са ходили на казана.
Ракия може да се направи от редица плодове, макар че най-често срещаме гроздова и сливова.
Освен плодовете са ни нужни още вода и захар. Течността първоначално няма цвят, но пожълтява, когато престои. Тези от вас, които планират да си варят ракия, най-вероятно познават процеса на нейното приготвяне.
За всеки случай обаче ние ви напомняме колко точно захар в ракията ще ви е необходима.
На първо място, е нужно да изберете плодовете, от който ще правите ракия. Те трябва да бъдат оставени да ферментират заедно със захарта в съотношение около 5/100. Това означава, че за 100 кг плодове, ще трябва да си подготвите 5 кг захар.
Ферментацията се случва за приблизително 10- 15 дни. След което течността се вари в казан за ракия.
Ракия можем също да направим от вино, което вече е превряло и отново го слагаме да се вари в казан за ракия.
Друга възможност е да направим ракия от джибри /отпадъка от гроздето при правенето на вино/, като към него се прибавят захар и вода.
Захарта спрямо джибрите е в съотношение 10/100, като я разтваряме във вода преди да я прибавим.
След ферментация на джибрито, варим в казан както обикновено.
Количеството на захарта варира според захарността на материала, който използваме.
Прочети също как се разрежда ракията или научи как да си направиш ракия от смокини или домашна ракия от череши.
Коментари