Gotvach.bg»Съвети»Колко мая се слага в джибрите?

Колко мая се слага в джибрите?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94231891
Колко мая се слага в джибрите?

Има много приятни на вкус и ароматни алкохолни напитки, които могат да се приготвят у дома. Сливовата ракия е една от тези напитки. Това е доста силен алкохол - от 40 до 50 °C. Най-популярна е на Балканите.

При наличие на сливи с ниско съдържание на захар е необходимо да се коригира технологията за приготвяне на сливовата ракия. По принцип за приготвянето на ракия са необходими само сливи и вода, но ако плодовете са кисели на вкус, тогава ще трябва да се добави и захар. Въпреки това е по-добре да не прекалявате със захарта.

И така, в оптимални пропорции ще ви трябва:

- 10-11 кг зрели плодове от слива;

- 9 л пречистена вода;

- Количеството захар се определя на око и зависи от сладостта на плода;

- На 10 кг захар се слага 120 г жива мая;

- Ще ви трябва и бидон за ферментация.

Сливовата ракия се приготвя от почти всички жители на Балканите. Те я произвеждат не само за лична консумация, но и заради туристите.

Алкохолната напитка (консумирана в умерени количества), дори се използва като средство за борба с много заболявания. Жителите на Балканите са добре запознати с тънкостите на дестилацията на ракия.

Истинската напитка има характерен златист цвят. Той придобива този нюанс поради продължителна инфузия в дъбови бъчви. Ето защо, ако сливовата ракия е прозрачна на цвят качеството на напитката е под съмнение.

Между другото, купената от магазина сливова ракия може да няма цвят. Този алкохол се пие много лесно, въпреки че е много силен. Не гори и дори махмурлукът от него е доста лек. Но въпреки това трябва да се консумира в разумни количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати