The Fast Diet: какво е периодично гладуване?

The Fast Diet: какво е периодично гладуване?

Състезанието за най-ефективна диета е ожесточено – различни режими на хранене стават все по-популярни, а изборът между тях е наистина труден. Популярност през последните години обаче набра един конкретен режим на хранене, който дори се превърна в може би най-ефективния метод в борбата с излишните килограми. Фастинг, или периодичното гладуване, е именно режимът, за който се смята, че най-бързо топи мазнините.

Какво представлява периодичното хранене – съществуват много негови варианти, но най-популярният е т.нар. 16:8. Тези цифри в превод означават, че гладуването е 16 часа, а прозорецът, в който се храним – 8. Известна е още като диета Дъброу или интервално хранене.

На пръв поглед това звучи трудно, но в гладуването е включено и времето за сън. Добрата новина е, че през тези часове можете да консумирате неподсладени напитки – освен вода в това число се включват и кафето и чаят.

През останалите 8 часа трябва да вместите всичките си менюта, като целта е все пак да приемете нужното количество калории. Повечето хора предпочитат гладуването да започне вечерта – директно след вечеря – ако не приемате нищо от 8 вечерта, то на практика единствено ще пропуснете закуската, а първото ви хранене ще е на обяд.

За предпочитане е храните, които приемате, да са здравословни – по този начин натоварването на тялото ви ще е по-малко, а резултатите ви – гарантирано по-добри. Много хора предпочитат да следват и кетогенна диета – доказано е, че това намалява чувството на глад, което прави периодът на гладуване по-лесен.

кето диета и периодично гладуване

Диетата е полезна не само защото топи излишните килограми. Смята се, че тя помага в борбата с хроничните заболявания. Освен това намалява оксидативния стрес, което бори възпаленията в тялото.

Фастингът дава почивка на някои от най-важните ни органи. Този начин на хранене подобрява съня. Той сам по себе си е огромен фактор и от здравословна гледна точка, и в борбата с излишните килограми. Сънят забързва метаболизма, намалява риска от хронични болести, грижи се за сърцето ни.

Ако 16-часов прозорец на гладуване е голям за вас, можете да опитате и с по-малък. Не е нужно и да спазвате диета за отслабване, ако искате да опитате Фастинг – много хора практикуват периодичното гладуване като начин на живот.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати