Диета при чернодробна стеатоза

Диета при чернодробна стеатоза

Диета при чернодробна стеатоза

Чернодробната стеатоза се нарича още затлъстял черен дроб или омазняване на черния дроб. Това не е самостоятелно заболяване или, казано с немедицинска терминология, това не е болест. Представлява състояние на черния дроб, при което се наблюдава промяна в структурата на чернодробната тъкан. Много различни болести могат да предизвикат тези промени, наричани стеатоза.

Всеобща заблуда е, че употребата на алкохолни напитки и употребата на храни, съдържащи животински мазнини, са основните причини за появата на това заболяване. Най-характерно чернодробната стеатоза се среща при Захарен диабет и Хроничен вирусен хепатит. Ако ви открият стеатоза на черния дроб, или някой доктор Ви каже, че много пиете и ядете и имате омазнен черен дроб, не се паникьосвайте, а направете необходимите изследвания за да разберете причината. След това започвайте лечение.

В една голяма част от случаите /зависи от основното заболяване/ чернодробната стеатоза е етап, след който следва чернодробна цироза. В първите два стадия обаче, чернодробната стеатоза е напълно обратима със средствата на природолечението.

Симптомите на чернодробната стеатоза са слабо изразени болки или тежест в дясното подребрие, сутрешно гадене, периодични повръщания, непоносимост към тлъсти и пържени храни, отпадналост, подуване на корема, намаляване на апетита, затруднено изхождане по голяма нужда, обща слабост, лесна уморяемост, сърбежи по цялото тяло.

Очистване на червата

Най-напред е необходимо да бъде очистено дебелото черво, тъй като черният дроб е първото звено, откъдето минава кръвта с хранителните вещества, всмукани от червата. Освен това дебелото черво подобрява всмукателната функция на чревната стена.

Чернодробна стеатоза

Диета при чернодробна стеатоза

Промени в хранителните навици могат да ни предпазят или дори да излекуват заболяването. Заедно с подобряването на усвояването на храната е важно да се променят хранителните навици. Трябва да се премахне употребата на захарни и бялобрашнени изделия, както и на тлъсти, пържени и консервирани храни.

Свинското месо, колбаси, кравето прясно мляко също не са за предпочитане. Изобщо богатите на прости въглехидрати храни могат да допринесат за развитието на стеатоза на черния дроб, а тя от своя страна да доведе в последствие до чернодробна недостатъчност и смърт.

Обратен ефект имат плодове, зеленчуци, бобовите продукти, пълнозърнестите храни - те се отразяват на кръвната глюкоза по-бавно.

От известно време се провеждат изследвания, които да докажат, че храни с нисък гликемичен индекс могат да лекуват заболяването при деца със затлъстяване.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Светослав Иванов
Светослав Иванов
25.12.2014 19:24
Добре де като ще трябва да се спре алкохола може ли да се използват други вещества като марихуана например.
15
3
Сър
Сър
28.02.2014 21:23
При стеатоза на черният дроб се прилагат разтоварващи диети(зеле,ябълки,пуканки,лимонов сок,дълги разходки.Месо,алкохол,мазни меса,тестяно,сладкиши се спират.
7
3
кат
кат
21.10.2013 07:40
Стеатоза се получава и при метаболитен синдром,високи нива на инсулина,което също води до лоша обмяна на въглехидратите.
15
2
Галин
Галин
13.02.2016 14:26
Високи нива на кръвната захар искаш да кажеш
2
1
сър
сър
12.10.2013 22:09
Кой е автора?Нямам диабет нито пък хепатит пък имам стеатоза от какво ли е?
35
3
90652
90652
08.09.2014 16:38
Авторът си няма на идея за какво пише. Не ти е нужен.
13
1