Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Как да се храним след операция на сърцето

Как да се храним след операция на сърцето

DesislavaDesislava
Новак
217
Сърдечни заболявания

Операцията на сърцето e сложно изпитание за човешкото здраве. Конкретната ситуация изисква подходящи грижи по време на възстановителния период, придружени от балансирано и разумно хранене, което да щади сърцето.

Ако вие сте изправени пред сърдечна операция или току що сте излезли от операция, ще трябва да балансирате много физически и емоционални нужди наведнъж. Разбира се, бързото и здравословно възстановяване е най-желателният вариант, при който да минимизирате нивата на болка или дискомфорт, които чувствате.

Сърдечни заболявания

В същото време, ще трябва да приемате и лекарствата, които вашият лекар ви е предписал. Паралелно стои и най-важният въпрос за поддържане на сърцето, а именно здравословна диета. В края на краищата е най-вероятно, предходните ви лоши хранителни навици да са ви забъркали в тази каша.

След сърдечна операция, първото правило, което трябва да спазвате, е диета. Това означава да знаете кои храни са добри за вас и кои да избягвате с цената на всичко.

Храни, които трябва да се вземат предвид след сърдечна операция

1. Сладките картофи

2. Зелените листни зеленчуци

3. Моркови, броколи и зеле (леко сварени, за да се запазят каротеноидите)

4. Тиква, консервирана или варена

5. 97 или повече процента месо, без мазнини (пиле или пуйка)

6. Нискомаслени доматени сосове и тестени изделия

7. Лук и чесън

8. Домашна пица (с повече зеленчуци)

9. Храни с малко сол/без сол за тези, които имат [високо кръвно налягане

10. Фъстъци, орехи, бадеми в умерени количества (внимавайте да не наддавате тегло)

Печени картофи с лук

11. Зехтин и масло от рапица (най-важното е да са мононенаситени мазнини, срещу транс-мастни киселини или частично хидрогенирани мазнини)

12. Сьомга и други риби (скумрия, сардини, херинга)

13. Обезмаслено соево мляко и брашно (най-малко 1/3 чаша на ден)

14. Обезмаслено и нискомаслено мляко (обезмаслено)

15. Овесени ядки, настъргана пшеница, без добавена захар и зърнени култури

16. Хляб от черно брашно

17. Пресни плодове

18. Ябълки

19. Портокали

20. Червено или черно грозде

21. Сок от грозде (препоръчва се 1 чаша на ден)

Овесени ядки с плодове

22. Грейпфрут, особено розови, които имат 40% повече бета-каротин от белите

Храни, които трябва да се избягват

1. 1%, 2% и пълномаслено мляко

2. Месо с високо съдържание на мазнини

3. Червените меса

4. Хидрогенираните масла като маргарин, както и когато това е записано като съставка в храните

5. Храни с високо съдържание на масло, мазнини и други животински мазнини, например сирене

6. Хот дог, хамбургери

7. Пържени храни

8. Захар

9. Сладолед

10. Сол (ако имате високо кръвно налягане)

11. Бонбони, тестени изделия и сладолед с мазнини

12. Високо съдържание на мазнини закуски, чипс

13. Пайове, сладкиши, бисквити, направени с мазнини и захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest