Операцията на сърцето e сложно изпитание за човешкото здраве. Конкретната ситуация изисква подходящи грижи по време на възстановителния период, придружени от балансирано и разумно хранене, което да щади сърцето.
Ако вие сте изправени пред сърдечна операция или току що сте излезли от операция, ще трябва да балансирате много физически и емоционални нужди наведнъж. Разбира се, бързото и здравословно възстановяване е най-желателният вариант, при който да минимизирате нивата на болка или дискомфорт, които чувствате.
В същото време, ще трябва да приемате и лекарствата, които вашият лекар ви е предписал. Паралелно стои и най-важният въпрос за поддържане на сърцето, а именно здравословна диета. В края на краищата е най-вероятно, предходните ви лоши хранителни навици да са ви забъркали в тази каша.
След сърдечна операция, първото правило, което трябва да спазвате, е диета. Това означава да знаете кои храни са добри за вас и кои да избягвате с цената на всичко.
Храни, които трябва да се вземат предвид след сърдечна операция
1. Сладките картофи
2. Зелените листни зеленчуци
3. Моркови, броколи и зеле (леко сварени, за да се запазят каротеноидите)
4. Тиква, консервирана или варена
5. 97 или повече процента месо, без мазнини (пиле или пуйка)
6. Нискомаслени доматени сосове и тестени изделия
7. Лук и чесън
8. Домашна пица (с повече зеленчуци)
9. Храни с малко сол/без сол за тези, които имат [високо кръвно налягане
10. Фъстъци, орехи, бадеми в умерени количества (внимавайте да не наддавате тегло)
11. Зехтин и масло от рапица (най-важното е да са мононенаситени мазнини, срещу транс-мастни киселини или частично хидрогенирани мазнини)
12. Сьомга и други риби (скумрия, сардини, херинга)
13. Обезмаслено соево мляко и брашно (най-малко 1/3 чаша на ден)
14. Обезмаслено и нискомаслено мляко (обезмаслено)
15. Овесени ядки, настъргана пшеница, без добавена захар и зърнени култури
16. Хляб от черно брашно
17. Пресни плодове
18. Ябълки
19. Портокали
20. Червено или черно грозде
21. Сок от грозде (препоръчва се 1 чаша на ден)
22. Грейпфрут, особено розови, които имат 40% повече бета-каротин от белите
Храни, които трябва да се избягват
1. 1%, 2% и пълномаслено мляко
2. Месо с високо съдържание на мазнини
3. Червените меса
4. Хидрогенираните масла като маргарин, както и когато това е записано като съставка в храните
5. Храни с високо съдържание на масло, мазнини и други животински мазнини, например сирене
6. Хот дог, хамбургери
7. Пържени храни
8. Захар
9. Сладолед
10. Сол (ако имате високо кръвно налягане)
11. Бонбони, тестени изделия и сладолед с мазнини
12. Високо съдържание на мазнини закуски, чипс
13. Пайове, сладкиши, бисквити, направени с мазнини и захар.
Коментари