През лятото температурите са доста високи, а влажността но въздуха подпомага размножават бактериите, които причиняват хранително отравяне.
За да се избегнат потенциални клопки на инфекция, е необходимо да се обърне специално внимание на термичната обработка на суровото месо и начина на неговото съхранение. Недостатъчно сготвеното месо може да съдържа вредни микроорганизми. Същото важи и за яйцата.
След подготовка на храната желателно е тя да стои извън хладилника най-много до половин час.
Температурата в преносими охладители не трябва да е под 8 градуса по Целзий.
1. Докато сте на плажа, консумацията на полуготов и варен салам определено трябва да се избягва, както и пастет или готови хлебни изделия с месни продукти.
Съвет: Едно вкусно парче месо на скара с пресни зеленчуци, хляб и подправки са много по-добър вариант за здравословно и безопасно хранене на плажа. Пазарите изобилстват от пресни плодове и зеленчуци, чиито хранителна стойност е доста добра. Много е здравословно, ако ги консумирате в прясно състояние. Бърза салата вместо месо, където можете да добавите и зърнени култури или риба, са страхотно предложение.
2. Храните на плажа не трябва да са мазни и солени. Чипсовете на брега на морето не са препоръчителни, както и тежките сандвичи с пържено месо и майонеза, тъй като в повечето от тях се съдържат яйца, които са най-честият източник на лятна инфекция на салмонела. Хамбургери и пържени картофи са най-честата оферта в летните заведения за хранене. Макар и опаковани, не са желателни.
Съвет: Чипс от сладки картофи, ябълки ще задоволят желанието ви за лека закуска, както и бадеми, орехи и лешници, с които тялото ни няма да гладува и ще си осигури достатъчна енергия. Десерти можете да си приготвите и у дома - бърза морковена торта и шоколад са здравословно и отлично решение.
3. Газирани напитки и напитките с консерванти изобилстват в заведенията на морската ивица. Консумирането на газирани напитки и сокове, които съдържат огромни количества захар, пречат на хидратацията и трябва напълно да се избегнат, както и алкохолните напитки. По-добре е да си ги приготвите сами.
Съвет: Запасите от вода на плажа са приоритет, но вместо да купуват сокове, сами можете да си направите прясно изцеден сок от грейпфрут у дома. Грейпфрутът съдържа много вода, има ниско съдържание на натрий и тялото набавя нуждите си от течности и минерали.
Коментари