Чай

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Чай с портокали

Чаят е една от най-любимите и в същото време полезни напитки. Той се нарежда в топ 3 на най-консумираните напитки, като редом до него стоят водата и кафето. По своят същност чаят представлява безалкохолна напитка, получена след запарване или сваряване на обработени и ферментира листа на чаения храст. Родината на чая е Китай.

Чаеното растение /Camellia sinensise/ е вечнозелено и храстовидно. Възможно е да достигне височина от 10 метра, поради което много често е наричано чаено дърво. Въпреки това индустриалните чаени дървета се поддържат на височина, не повече от 1.5 метра, за да се улесни процесът на брането, по време на който се взимат само пъпките и листата от най-горната част.

История на чай

Пътят на ароматната напитка е много дълъг и води своето начало още от древността. Смята се, че дивият чай е произлязъл някъде в района между Тибет, Северна Индия и Западен Китай. Чаената напитка е позната още преди 4500 години, когато местен император бил посветен в тайните на неговите свойства.

Има легенда за чая, която датира още от създаването на самата китайска цивилизация. Според преданията китайският владетел Чен-Нунг сложил съд с вода около чаен храст, след което духнал вятър и няколко листа паднали във водата. Когато императорът отпил от водата, той останал запленен от вкуса ѝ.

Чай

В Китай истинският бум на чаените полета се наблюдава през 10 и 16 век, когато търговията с този продукт бележи значителен подем. В Европа чаят пристига за пръв път през 17 век. Не закъснява моментът, когато чаят завладява напълно Англия. Както в Англия, така и в Холандия заможните хора поставят етикета за пиене на чай, като по този начин спомагат за неговото популяризиране. Така постепенно чаят извървява дългия път до завладяването на сърцата на хората по целия свят.

В наши дни се смята, че всеки ден се изпиват около милиард и половина чаши чай – факт, който доказва утвърденото място на чая като една от най-любимите напитки.

Състав на чай

Изследванията сочат, че чаят се състои от 30 до 50% разтворими във вода съставки. Това означава, че разтворимостта му никога не е пълна. Колкото по-млади и с високо качество са чаените листа, толкова по-богат на ценни вещества е чаят. От разтворимите вещества най-важни са: етеричните масла, дъбилните вещества, алкалоидите, пигментите, витамините и аминокиселините.

Пектиновите вещества в чая се колебаят между 2 и 3%. Ферментите в чая са над 10, но основните са 3 – каталаза, пероксидаза и полифенолоксидаза. Зелените чайове са особено богати на протеини. Чаят е много богат на полифеноли /тип антиоксиданти/, кофеини, танини, таурин и теофилин.

100 г сух екстракт от чай съдържа 5.3% вода, 3.4 г фибри, 1.79 ккал, 0.4 г въглехидрати.

Видове чай

Най-известните видове чай са 5 на брой:

Чай от лайка

Зелен чай – представлява продукт, който е произведен с минимум ферментация. Той съдържа около ¼ от кофеина в една чаша кафе. В него се намират и други подобни кофеинстимулиращи вещества – теобромин и теофилин;

Черен чай – наричан още червен чай. Поради своята висока оксидация, той съдържа по-големи количества кофеин, в сравнение с другите видове чай. Има силен и характерен аромат;

Бял чай – начина на производство предопределя по-ниските нива на кофеин в този вид чай;

Жълт чай – той се суши по-дълго време, затова има и по-различен вкус от белия и зеления чай. Много хора го определят като нещо подобно на тях двата, а вкусът му е най-близък до този на черния чай;

Оолонг чай – по аромат и състав се определя като комбинация между черен и зелен чай.

Избор и съхранение на чай

Имайте предвид, че насипният чай е по-евтин, а в някои случаи – и по-качествен вариант. Много често в чаените торбички освен изсушен чай слагат стърготини или прах от чаените клонки, които не носят ползи за здравето и влошават качеството на напитката.

Необходимо е да съхранявате чая на сухо и тъмно място. Металните кутии за съхранение на чай са много подходящ вариант за тази цел. Правилно съхраненият чай може да запази своите качества до година и половина. Ако искате да се насладите на най-добрите му вкусови качества, консумирайте чая до половин година след неговото производство. Китайските чаени продукти може да съхранявате по-дълго – до три години.

Приготвяне на чай

Ако водата, с която ще приготвят чая, е твърда, трябва да сложите по-голямо количество чай. В най-общият случай на 200-250 г вода се слага една чаена лъжичка чай. След като запарите чая, трябва да изчакате известно време

- за черният чай са достатъчни 4 минути;

Кана чай

- за зелените и светлите чайове – около 3 минути;

- билковите и плодовите чайове изискват по-дълго време за запарване – около 8 минути.

Знайте че: Комбинацията от чай с лимон придава още по-приятен вкус на напитката, а витаминозната стойност нараства значително. От друга страна, комбинацията чай-мляко е много популярна и обична, но специалистите твърдят, че млякото убива по-голяма част от полезните вещества в чая.

Ползи от чай

На първо място, чаят спомага за уринирането, интоксикацията от алкохол и извеждането на отровите от организма. Той способства за отделянето на стомашен сок, регулира метаболизма на мазнините и значително подобрява храносмилането и апетита.

Поради съдържанието на кофеин в повечето разновидности, чаят е чудесна освежаваща напитка, която премахва сънливост и умора. Чаят е най-добрата алтернатива на кафето.

Смята се, че чаят е отлично средство за профилактика и дори лечение на сърдечно-съдови заболявания, защото разширява съдовете и подобрява дишането. Той регулира мускулната дейност, без да я ускорява. Чаят е много силно дезинфекционно средство.

Възстановява функциите на щитовидната жлеза и помага на организма да се противопостави на вредни лъчения. Повишава имунитета и спомага за намаляването на излишните килограми, защото съдържа вещества, които разграждат мазнините и помагат за извеждане на шлаките. Зеленият чай съдържа микроелементи, които намаляват холестерола в кръвта.

Различните видове чай може да използвате и за да приготвите вкусотии като кекс с чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest