Лимони

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
Лимони

Макар лимоните да не са предпочитаната следобедна закуска, те са истинска находка когато искаме да подчертаем аромата на останалите храни. Достъпни са целогодишно, но пикът е около май, юни и август.

Лимоните са кръгли по форма с жълта обелка и вътрешност, разделена на 8 до 10 сегмента.

Латинското име на лимоните е Citrus limon и макар повечето от тях да са тръпчиви и кисели на вкус, са и изненадващо освежаващи. Основните два вида кисели лимони са Еврека и Лисбон, но има и разновидности, които са сладки на вкус. Такъв пример е лимонът Майер, който е все по-популярен в магазини и ресторанти.

Лимоните са създадени като кръстоска между лайма и цитрона и първоначално са се появили в Китай и Индия, където се култивират от около 2500 г. За първи път са въведени в Европа от арабите, които са ги донесли в Испания през 11 в. Днес основните производители на лимони са САЩ, Испания, Гърция, Израел и Турция.

Състав на лимоните

Дърво с лимони

В лимоните се съдържа голямо количество витамин С и лимонена киселина, която придава познатата киселинност на тези цитруси. В лимоните има още витамин В5 и В9, изключително богати са на калий и магнезий. Лимоните съдържат и веществото лимонин, което се намира главно в кората, но може да се открие и в сока.

100 г лимон съдържат 88.9 г вода, 1 г белтъчини, 0.30 г мазнини, 9.32 г въглероди, 2.8 г влакна, 26 мг калций, 8 мг магнезий, 53 мг витамин С, 0.1 мг ниацин, 138 мг калий, 2 мг натрий, 16 мг фосфор.

Избор и съхранение на лимони

- Избирайте тези, които имат по-скоро тънка, отколкото дебела кора, тъй като те са по-сочни.

- Избирайте жълтите лимони, тъй като тези, които имат зеленикав цвят няма да са достатъчно узрели и ще имат прекалено кисел вкус.

- Лимоните се съхраняват добре на стайна температура около седмица. Ако искате да ги съхраните за повече време, можете да ги поставите в хладилник където ще издържат около месец.

- Лимоновият сок може също да бъде съхраняван в найлонови торбички в хладилника.

Сладкиш с лимони

Лимони в кулинарията

Плодът на лимона, както и кората му намират широко приложение в кулинарията и по-специално в сладкарството. Използват се и като съставка на много тонизиращи напитки, бонбони, кремове, сладкиши. Освен това лимоновият сок замества оцета в редица салати.

Отдавна е познато свойството на лимона да запазват вкуса на плодовете и зеленчуците. След като се нареже, всеки един плод или зеленчук почернява от контакта с въздуха поради окисляването. За да бъде спрян този процес е достатъчно плодовете и зеленчуците да бъдат натривани с резен лимон или просто да се полеят с малко лимонов сок.

Резените лимони са незаменима добавка към топли чайове и други билкови напитки. Прясната лимонада от лимони и лед е една от най-популярните летни разхладителни напитки.

Препоръчваме да опитате непременно лимонов кекс, лимонова торта, лимонов крем, а защо не и домашна лимонада.

Ползи от лимоните

Състав на лимоните

Лимоните и лаймовете съдържат уникални флаваноидни съединения, които имат антиоксидантни и анти-ракови свойства. Освен че т. нар. Flavanol glycosides спират деленето на клетките при много ракови клетки, може би най-интересното при тях е, че имат антибиотични ефекти. В някои селища в Западна Африка, където холера е често срещана, е задължително да се приема лаймов сок по време на основното хранене. Изследователи са открили, че това предотвратява разпространяването на заразата.

Освен уникалните им фитонутриентни свойства, лимоните и лаймовете са изключителен източник на витамин С-един от най-важните природни антиоксиданти. Витамин С се разнася из цялото човешко тяло, неутрализирайки всички свободни радикали и предпазвайки ни по този начин от развиване на болести като атеросклероза, възпалителни полиартрити и диабетни сърдечни болести.

При проведени изследвания на животни и направени лабораторни тестове с човешки клетки съединенията, наречени лимоноиди и съдържащи се в лимоните и лаймовете, са показали, че са ефективно средство срещу рак на устата, кожата, дробовете, гърдите, стомаха и колона. Намиращият се в тези плодове лимонин (вид лимоноид) е в приблизително същото количество като витамин С и има изключително трайни свойства. В сравнение с другите природни антикарциногени, като фенолите в зеления чай и в шоколада, които остават активни в тялото 4-6 часа след приема, лимонина понякога продължава да действа до 24 часа след приема му!

За да имат най-много антиоксиданти, избирайте тези плодове напълно узрели. Колкото по-узрели са те, достигайки почти степента, в която ще се развалят, толкова повече антиоксиданти имат.

Вреди от лимоните

Лаймовете и лимоните са сред малкото храни, съдържащи оксилати - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина някои хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с приема на тези плодове.

Лимонов сок

Разкрасяване с лимони

Най-важните козметични ефекти на лимоните са свързани с избелване и нормализиране на секрецията на мазната кожа. Лимоните са много добро средство срещу бактериално-вирусни обриви, смекчават грубите кожни участъци и помагат за заздравяването на напуканата кожа. Лимоните са природно средство за придаване на по-светъл цвят на косата, придава й възхитителен блясък. Премахват пърхот, укрепват ноктите и като цяло са едно от най-добрите средства за поддържане на здрава и красива кожа на ръцете. Имат ефикасно антицелулитно действие.

Отслабване с лимони

Лимоновият сок е едно от най-подходящите средства за очистване на организма от поддържане на тонуса. Лимоните взимат участие в редица диети, защото са много полезни, действат очистващи върху черния дроб, неутрализират холестерина в кръвта и премахват шлаките. Лимоните подобрява храносмилането, а топлата вода с лимон на гладно помага за намаляване на килограмите, дори без спазването на специфични диети. Диетолозите съветват да се консумира поне по половин лимон на ден - нарязан в салата или изстискан в чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.9
53
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ивелина
Ивелина
Аз ги обичам с мед.
24.02.2016 22:04
1
1
lusi vasileva
lusi vasileva
как и кога се пресажда лимон върху такъв от семе.
11.04.2014 12:20
2