Семийон

Семийон

Бяло вино

Семийон /Sémillon/ представлява бял сорт грозде, който се използва широко във винопроизводството. Той е високо ценен от френските лозари, но е разпространен и на много места по света. Тези лози се отглеждат още в Аржентина, Чили, Южна Африка, САЩ (по-конкретно Калифорния), Австралия, Уругвай, Мексико, Италия, Унгария, Словакия, Нова Зеландия, Румъния, Сърбия, Виетнам, Бразилия и др. Сортът е познат и с други названия, сред които грийнгрейп, мадейра, серсиал, боал, сотерн, хънтър вали ризлинг, барнаварта пино.

Като всеки сорт семийон има своите особености. Клоните му са с различна големина. Някои от тях са пълзящи, а други - стърчащи. Той притежава триделен или петделен заоблен лист, който е леко окосмен в долната си част. Гроздовете са сбити. Те се характеризират със средна големина и форма на конус. Зърната са по-скоро дребни, заоблени. Месото е сочно, покрито от ципа. От плода на семийон се произвеждат сухи, бели вина с характерно ухание на дъб, мед, пъпеш и други плодове. Гроздето се включва в копажи за бели трапезни вина в района на Бордо. Комбинира се със сортове като Мускадел и Совиньон блан.

Семийон вирее най-добре на богати на хранителни вещества почви. Предпочита високи температури. Ако се отглежда при благоприятни за него условия, се забелязва силен растеж на лозите. В противен случай растежът е отслабен. Иначе сортът се причислява към групата на късно зреещите лози. Семийон е сорт, който не е особено устойчив на болести. Но пък лозарите смятат, че не е труден за отглеждане.

Все пак той остава чувствителен към студения климат. Повлиява се още от плесени и оидиум. Слабо устойчив е и към сивото гниене. Особено чувствителен е към активността на благородната плесен /Botrytis Cinerea/. От засегнатата продукция се популярните десертни вина Сотерн и Барсак. Друга отрицателна черта на сорта е, че понякога плодът бива афектиран и от проливните дъждове.

Семийон

История на семийон

Въпреки че е прието, че семийон произлиза от Бордо, Франция, някои експерти се мъчат да оспорят това твърдение. Според тях е трудно да се определи как точно се е зародил сортът. Изтъква се обаче фактът, че в началото на деветнадесетото столетие семийон пристига в Австралия, а до двадесетте години на същия век е заел голям процент от лозовите насаждения в Южна Африка. Някои познавачи смятат, че недобре узрелият семийон притежава ухание на совиньон блан. Това дава основание да се предположи, че двата сорта имат родствена връзка, но засега няма научни доказателства за това.

Към днешна дата чисто сортовият семийон и блендовете му със совиньон блан се явяват най-предпочитаните гроздови напитки от почитателите на виното в Австралия. Напоследък семийон е популяризиран и в Чили. В Аржентина също присъства, но главно в блендове. Неголямо количество насаждения от този сорт се отглеждат и в Нова Зеландия. Днес семийон е достигнал до редица страни в Европа, сред които Турция, Гърция и България.

Характеристика на семийон

Както вече споменахме, вината от семийон са сухи и бели. Те притежават характерен аромат на дъб и зърно. Долавят се също така нотки на мед и плодове като смокиня, круша, пъпеш, праскова, кайсия, дюля.

Гроздовите еликсири, направени от семийон, се отличават с богат букет, дълбочина, плътност и гладкост на ланолин, а също и с освежаваща лимонена киселинност. Те са с невисоко съдържание на алкохол. Като млади са по-скоро груби, но пък притежават потенциал за стареене. Могат да отлежават десетилетия наред, като това само би могло да им създаде ясен профил.

Поднасяне на семийон

Тези вина се поднасят охладени до температура от 10-12 градуса. При сервиране можете да използвате универсална чаша за бяло вино. Тя е подходяща както за по-млади, така и за по-стари вина. Тази чаша е изящна и стройна. Притежава столче със средна височина. В долната си част е заоблена и леко разширяваща се, а нагоре се стеснява плавно. Благодарения на формата си тя позволява да се усетят и киселите, и сладките нотки на виното. При разливане на виното не се старайте да пълните чашите догоре. Достатъчно е да покриете 2/3 или дори само половината от съда.

Салата с риба тон

Вината от семийон могат да бъдат поднасяни с различни храни. Все пак се смята, че много им отиват ястия с изразен пикантен вкус. Това вино се консумира от любителите на сирената. Тук най-подходящото мезе е синьо сирене. Разбира се, можете да заложите и на други ароматни вариации. Гастрономите смятат, че виното може да се съчетае с морски дарове, и по-конкретно с миди. Сред изкусителните предложения са Задушени миди с моркови и чесън, Панирани пържени миди и Миди с масло.

Черният дроб също е много апетитна добавка, разкриваща очарованието на семийон. Експериментирайте със Задушен черен дроб, Шишчета от черен дроб, Телешки дроб с ароматен сос или Черен дроб с гъби. Ако държите на по-леките храни, то тогава изберете свежа салата с дресинг или бели меса с меки подправки. Опитайте да съчетаете алкохолното питие със Салата с риба тон, аншоа и майонеза, Салата от риба тон и спанак или Гръцка салата с калмари.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес