gotvach.bg»Статии»Млечни Продукти»Кондензирано мляко

Кондензирано мляко

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
957162k
Кондензирано мляко
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
Виж ››

Кондензираното мляко представлява сгъстено, частично дехидратирано мляко, при което маслеността не е по-ниска от 7.5 процента. Сухото вещество в субстанцията пък не трябва да е по-малко от 25 процента. В този си вид млякото се съхранява и пренася по-лесно. Кондензираното мляко е познато още с имената сгущенка и дулсе де лече. То може да съдържа захар или да не е подсладено.

Този млечен продукт е обагрен в светложълто до карамелено. Консистенцията му е гъста, кремообразна. Вкусът е деликатен, сладък (когато млякото е подсладено) и приятен. Уханието е нежно и едва доловимо. Кондензираното мляко се явява продукт, който е силно разпространен в сладкарството. Специалистите често го влагат в сладкарски кремове, торти и други сладки изкушения.

История на кондензирано мляко

Историята на кондензираното мляко е много любопитна. Появата му изобщо не е свързана с някакви кулинарни цели. Оказва се, че то е било произведено за поддържане на добрата форма на войниците от армията на Наполеон Бонапарт.

Според легендата кондензираното мляко е дело на кулинария и търговец Никола Апер. Неготово мляко много допаднало на войниците и това не останало незабелязано от императора. Много скоро той сам поощрил усилията на Апер с награда. Наполеон не пропуснал да спомене пред бащата на кондензираното мляко за страхотните качества на неговото изобретение.

Млякото се е ценяло особено, тъй като представлява запас от множество полезни вещества. Докато са траели световните войни, консерви със сгъстено мляко са се давали не само на войниците, но и на ранените, за да могат да оздравеят по-бързо.

Подсладено кондензирано мляко

Състав на кондензирано мляко

В състава на кондензираното мляко присъстват известно количество въглехидрати, мазнини и протеини. То е източник на калций, желязо, фосфор, калий и натрий. В него ще намерите още витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6, витамин С, витамин D и витамин Е.

Видове кондензирано мляко

Както вече споменахме, кондензираното мляко може да бъде подсладено или да е без захар. Производственият процес и на двата вида включва няколко основни етапа. Неподсладеното кондензирано мляко се приготвя от прясно мляко. То се пречиства от механични примеси и се подлага на пастьоризация за десетина минути. По този начин се отстраняват вегетативните форми на микроорганизмите.

След това млякото се подлага на сгъстяване, така че повече от половината количество вода в него да бъде отстранено. Когато полученият продукт се поохлади, идва време за пълненето му в консервни кутии. Те се затварят и се подлагат на стерилизиране. Варят се не повече от 20 минути при температура от 110-115 градуса. В това мляко присъстват солени нотки, а консистенцията е наподобяваща тази на сметана.

Подсладеното кондензирано мляко се добива идентично, но с уговорката, че след пастьоризирането на течността се включва захар. Освен това може да се придаде някакъв допълнителен мирис или цвят на този вид млечен продукт, като към него се прибави кафе или какао. В такъв случай налице е хомогенна, кремообразна субстанция.

Избор и съхранение на кондензирано мляко

На пазара вече се предлага голямо разнообразие от кондензирано мляко. То се предлага в консервни кутии, които са с различни размери и са херметически затворени. Преди да закупите млякото, не забравяйте да проверите дали срокът му на годност не е изтекъл. Обикновено то е годно за консумация до 6-7 месеца след датата на производство.

Иначе по отношение на съхранението трябва да знаете, че млякото трябва да стои в хладилник, особено след отваряне. И при двата вида мляко могат да се появяват недостатъци, включително пресичане на казеина, потъмняване на млечната субстанция, поява на метален вкус при дълго съхраняване с консервни кутии.

Готвене с кондензирано мляко

Сладкиш с кондензирано мляко

Гъстата и кремообразна консистенция на кондензираното мляко позволяват то да бъде употребявано в различни кулинарни експерименти. По правило обаче се влага най-често при приготвянето на различни десерти. Предпочитан продукт е в много кремове, пудинги, сладоледи, мусове, торти, чийзкейкове, сладки рула и др.

Използва се за уплътняване на всякакви плодови салати, а също и за поливане на гофрети и нежни палачинки. Любителите на топлите напитки пък го предпочитат за омекотяване на кафе или капучино. Употребява се и при направата на млечни сосове или пюрета от картофи, моркови, тиквички и други зеленчуци.

Ползи от кондензирано мляко

Учените твърдят, че кондензираното мляко е полезно и хранително, тъй като се явява източни на наситени мастни киселини и микроелементи. Като вече установихме, кондензираното мляко е източник на витамини от групите А, В, С, D и Е, които ни осигуряват енергия, здраве и красота. Кондензираното мляко се препоръчва най-вече на вегетарианци, тъй като има способността да компенсира отсъствието на месо в менюто.

Вреди от кондензирано мляко

Въпреки че кондензираното мляко се счита за полезно, прекомерната консумация на подсладената разновидност може да причини нежелани последствия. Диетолозите предупреждават, че усиленият и дълъг прием на млечният продукт със захар може да причини наднормено тегло. Стоматолозите пък алармират, че същата млечна субстанция може да се окаже причинител на зъбен кариес.

С кондензирано мляко може да приготвите още:

- сладка млечна баница;

- млечен крем;

- млечна каша;

- млечни кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес