Смрадлика

Смрадлика

Смрадликата /Cotinus coggygria Scop./ е едно от най-известните лечебни билкови растения в нашата страна. Сигурно няма човек, който да не се е възползвал поне веднъж от силните й лековити качества. Позната е още под наименованията горска дъбовинка, тетра и кукуч. Смрадликата представлява храст или високо до около четири метра дърво, което може да се открие сред храсти и дъбови гори. Вирее върху камениста, суха и варовита почва.

Смрадликата е разпространена в по-топлите части на нашата страна, най-много до 800 метра надморска височина. Среща се и в Южна Европа.

Клоните на смрадликата имат червеникава гладка кора и жълта на цвят дървесина.

Листата имат елиптична или яйцевидна форма, с добре видимо жилкуване. Отдолу листата са сивозелени, а отгоре са тъмнозелени. Притежават характерна миризма, а през есента почервеняват. Цветовете на смрадликата са двуполови, бледозеленикави, събрани в съцветие.

Състав на смрадликата

Листата на смрадлика съдържат 25% галотанин, галова и елагова киселина. Етеричното масло на смрадликата има много приятен аромат, а химичният му състав е изключително сложен: камфен, линалеол, тирпенеол, алфапинен, мирцен. В стъблото на смрадликата се съдържа флавоноидът физетин. Съдържа танин, който е концентриран в листата.

Събиране и съхранение на смрадлика

За лечебни цели се събират листата, които трябва да се оберат в началото на цъфтежа, преди образуването на плодове. Те се откъсват много внимателно, без да се мачкат или сушат.

Храст на смрадлика

Не бива също така да се допуска листата да се овлажнят, защото в този случай губят голяма част от съдържанието на танини. Смрадлика може да се закупи от всяка една аптека, а съхранението й е стандартно – добре опакована, на сухо и прохладно място, далече от директен достъп на слънчева светлина.

Ползи от смрадликата

Смрадликата има много добро антисептично, противовъзпалително и затягащо действие. Противовъзпалителното действие на смрадликата я превръща в универсално лечебно средство за един куп заболявания. За лечение се използват предимно листата от младите клонки на смрадликата.

Смрадликата е невероятно лекарствено средство при различни остри и хронични възпалителни заболявания в устната кухина. Това са парадонтоза, афти, лош дъх, стоматит, възпаления на венците и др. Смрадликата почти винаги присъства в съставна на пастите за зъби и водите за уста.

Баните със смрадлика са подходящи при наличие на хемороиди, но най-често се използват за лечение на упорито бяло течение /колпит/ под формата на влагалищни промивки.

Смрадликата е една от най-ефективните билки по отношение на кожни раздразнения като екземи, кожни рани, циреи, отоци, потене на краката и подобни.

Народна медицина със смрадлика

В българската народна медицина смрадлика се използва при кръвохрачене, възпаление на стомаха и червата, при диария, бъбречни заболявания, хемороиди, киселини в стомаха.

За вътрешно приложение се поставя 1 с.л. листа от билката в 500 мл вода. Оставя се да ври 10 минути и се пие по 1 ч.ч., четири пъти на ден. За бани от смрадлика, които се прилагат при гореизброените състояния – бяло течение, бавно зарастващи рани, заболявания в устната кухина, циреи, потене на краката се прави следната отвара:

Чай от смрадлика

1 препълнена супена лъжица листа от смрадлика се заливат с 500 мл вряща вода и се оставя да ври така 5 минути. Маха се от котлона и след изстиване се прецежда. С получената смес се правят бани, промивки, гаргара един път дневно. Може да използвате отварата при измръзване и подсичане.

Разкрасяване със смрадлика

При чувствителна кожа смрадликата може да се използва много често, защото не само засилва защитните функции на кожата, но и премахва неприятните усещания за опъване и затопляне, както и зачервяване на кожата на лицето. Ако решите много лесно може да си приготвите маска за лице в домашни условия.

Измийте и леко намачкайте малко количество листа от мащерка и прибавете към тях мед, по възможност липов. Разбъркайте и нанесете върху кожата на лицето, оставете да действа 20-тина минути. Отмийте с хладка вода и хидратирайте кожата с подходящ крем.

Смрадликата е съставна част на редица кремове за лице, ръце, крака, кремове за интимни промивки и такива срещу подсичане. Смрадликата се използва за лечение на акне: направете компрес от 50 г смрадлика, които врят 20 минути в 2 с.л. вода.

В студено време е много важно да използвате козметика със смрадлика. Кремовете със смрадлика поддържат кожата здрава и я защитават от агресивните условия на студените месеци.

Вреди от смрадликата

Смрадликата може да се използва за вътрешно приложение само в малки количества, защото в противен случай може да се получи силно раздразване на вътрешните лигавици. Някои смятат, че дори не бива да се използва за вътрешно приложение, а само за външни промивки.

Рейтинг

5 9
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Николай
Николай
19.10.2014 15:21
след като сте написали че за вътрешно приложение трябва да се употребява в малки количества, а дори според някой не трябва, тогава как за вътрешно приложение да се пие по 1 чаена чаша 4 пъти на ден? Това ли е според вас малко количество.
10
1
Вальо
Вальо
14.01.2014 20:41
Добре ще пробвам!
0
0