Gotvach.bg»Статии»Билки»Хининово дърво

Хининово дърво

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Хининово дърво, сушено

Хининовото дърво /Cinchona/ е род от около 25 вид растения, принадлежащи към семейство Брошови. Това са големи вечнозелени храсти или малки дръвчета, които достигат височина 5-15 минути.

Хиновото дърво е известно в англоезичните страни под наименованието „перуанска кора“. Листата му са прости, разположени са срещуположно. По форма листата са елиптични или яйцевидни, достигат дължина до 50 см. Те са яркозелени, кожести и лъскави, наподобяват тези на кафето, но са по-едри. Към същото семейство Брошови се причисляват нашите еньовчета, гардениите и световно известното кафеено дърво.

Цветовете на хининовото дърво са розови, събрани са на метличести връхни съцветия и силно наподобяват тези на нашия люляк. Плодовете на хининовото дърво са сухи и представляват продълговати кутийки, от които след разпукването се освобождават сивокафяви, крилати и набръчкани семена.

Хининовото дърво е разположено във влажните гори из страните от тропическата част на Южна Америка – Боливия, Еквадор, Перу и Венецуела. Среща се главно по източните склонове на Андите, между 800 и 3200 метра надморска височина. Хининовото дърво расте единично на влажни места сред другите дървета. Поради своето голямо значение се култивира по изкуствен начин не само в Южна Америка, но и в други континенти, в които има подходящи условия – Индонезия, Африка и др.

История на хининово дърво

През 17 век жената на вицекраля на Перу, Ана дел Чин-чон се разболяла много тежко. Индиански лечители успели я излекуват напълно с помощта на отвара от кората на неизвестно местно дърво. Приблизително сто години по-късно, в чест именно на тази жена, на растението било дадено научното наименование Cinchona.

Хининово дърво, сушено

Хининовото дърво е спасило милиони хора от смърт поради треска и малария, затова се радва на голяма почит по света, но най-вече в тропиците. В продължение на векове, растението е било използвано от перуанциите и инките не само при малария, но и за лечение на треска и проблеми с храносмилането.

Състав на хининовото дърво

В състава на чудодейното дърво влизат дъбилни вещества, гликозиди, хининова киселина, горчиви алкалоиди /хинидин и хинин/, горчиви тритерпенови гликозиди. Алкалоидите достигат до 15%.

Избор и съхранение на хининово дърво

За медицински цели се бели кората от младите клонки и стъбла на дървото, а за индустрията се вземат кората на дебелите стъбла и короните. Правят се отвесни нарези, които са дълги до 50 см и хоризонтални нарези до 10 см, след което се изчукват и се отделят от дървото.

След обелването кората се суши на слънце около 3-4 дни, а след това в сушилня до 80 градуса. Изсушената кора трябва да има стипчив и силно горчив вкус. Опакова се в торби и се съхранява на проветриво и сухо място.

Хининовото дърво може да се открие под формата на хининова вода, таблетки и различни екстракти. Продуктите от хининово дърво могат да се открият в аптеки или специализирани магазини. Съхранявайте ги според упътването на опаковката.

Сушено хининово дърво

Ползи от хининово дърво

Главното лечебно действие на хинина се изразява в потискането на терморегулиращите центрове, които се намират в мозъка и по този начина понижава температурата при треска, породена от малария или други причини.

Хининът намалява възбудимостта на сърдечния мускул, но основното и най-важното му действие е противомаларийните качества. Затова хининовото дърво е на особена почит в тропиците.

Хининът всъщност представлява цитоплазмена отрова, но много бързо се изхвърля от организма, след като е осъществил ценното си лечебно действие. Някои от съставките му имат местно-анестезиращо действие /намаляват или премахват болката/, като в същото време предизвикват разширение на периферните кръвоносни съдове.

Хининовото дърво се употребява главно под формата на таблетки, по-рядко като разтвор и прахчета, като разтворът може да се въвежда инжекционно при необходимост.

Хининовата вода подхранва корените на косата, като в същото време стимулира растежа на силна и здрава коса. След измиване хининовата вода се втрива в основата на косата, след което не е е необходимо отмиване.

Различните лекарства, които са добивани от кората на хининовото дърво осъществяват истинска революция в борбата с маларията, която е била бич за всички топли и влажни райони на земята.

1 с.л. от билката се вари в 600 мл вода за около 15 минути. Пие се по 1 с.л., три пъти дневно преди хранене. Ако искате може да подсладите отварата с малко мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес