gotvach.bg»Статии»Билки»Звездица

Звездица

Звездица

Звездица /Stellaria media/ представлява едногодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблото е дълго 10-40 см, полегнало или приповдигащо се, силно разклонено. Цветовете на звездицата са 6-8 мм в диаметър. Билката цъфти през всички месеци на годината.

Звездицата е позната още под наименованията врабчови чревца, птича трева, мишакиня и средна звездица.

Обикновено звездицата се среща в населени места, край пътища и дворове, край огради, като плевел в нивите. Расте в цялата страна до 1500 метра надморска височина.

За някои хора звездицата е била плевел, а за други – ценен зеленчук и лекарство при различни проблеми. През първи век гръцкият лекар Диоскоридес пише, че звездицата може да се използва с царевично брашно за възпаление на очите, а сокът от билката помага при болки в ушите. В миналото давали звездица като тоник на недохранените деца.

Състав на звездица

Звездицата съдържа каротин, сапонини, витамини С и Е. В състава ѝ влизат още кумарини, флавоноиди, слузни вещества, мастни киселини, минерали, тритерпенови сапонини. Много от съставките с билката все още са с неустановен химичен характер.

Събиране и съхранение на звездица

Събира се надземната част на звездица, която се бере по време на цъфтежа – април-септември месец. Правилно изсушената билка може да се съхранява до две години. Звездицата може да се закупи и от аптеки или специализирани билкови магазини.

Ползи от звездица

Звездицата се използва за лекуване на рани и изтегляне на циреи. Билката действа болкоуспокоително и противовъзпалително. Широко се използва за лечение на хемороиди, ревматизъм, подагра, кръвоизливи.

Билка Звездица

В Китай звездицата се използва като охлаждаща билка при трескави състояния, за спиране на силно менструално течение и кървене от носа.

Поради добрите си диуретични свойства се препоръчва при някои бъбречни проблеми, но се препоръчва повишено внимание при употребата в тези случаи.

Билката има регенеративно действие при нараняване целостта на лигавиците и кожата. Звездицата е добър източник на витамин С и други хранителни вещества. Звездицата облекчава запушването на носа, кашлица и простуда. Освен всичко друго билката е диуретик и леко слабително средство.

Народна медицина със звездица

2 с.л. звездица се запарват с 500 мл вряща вода и се оставят да врят около 5 минути. Получената отвара се прецежда и се пие по 100 мл, 3 пъти дневно преди хранене. Тази запарка може да се използва и външно – за промивки при цистит, рани, подагра и различни възпаления.

Отварите от прясната билка се използват като изчистващ тоник, който помага при умора и слабост. Тинктурите от звездица се добавят към лечебни средства за ревматизъм.

Лапа, направена от прясното растение, се налага върху циреи, абсцеси и болезнени стави. Сок от прясна звездица се използва външно или вътрешно за лечение на кожни проблеми.

Вреди от звездица

Въпреки че звездицата може да се използва при някои бъбречни проблеми, тя трябва да се прилага изключително внимателно, защото може да предизвика обратен ефект. Поради тази причина употребата ѝ трябва да е съгласувана с лекар.

Препоръчаната доза не бива да се превишава, защото високите дози могат да окажат негативни ефекти не само върху бъбреците, но и да доведат до проблеми със сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати