Сукралоза

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Сукралоза
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-22%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
180.00 лв.
140.00 лв.
Виж ››

Сукралоза /Sucralose, Splenda или Е955/ е сравнително нов, термоустойчив, силен подсладител, разработен от британската компания Tate & Lyle, която е лидер в производството на захар и захарни продукти. Напоследък сукралозата се използва все по-често в направата на много напитки и хранителни продукти.

История на сукралоза

Сукралозата е била открита съвсем случайно през 1976 година във Великобритания при проучване на изследователя проф. Лесли Хю и неговия асистент Шашикант Фаднис. Проведеното от тях изследване било с цел да се проучи използването на захарозата като химично вещество в области, различни от кулинарията. Шашикант Фаднис получил задачата да тества хлорните съединения на захарта. Помощникът на професора обаче не владеел много добре английски и когато чул думата „тествай“ (на англ. test), му се сторило, че му казват да опитва на вкус (на англ. тest) веществото. Фаднис го опитал и така случайно открил, че то е изключително сладко.

Производство на сукралоза

Всъщност сукралоза е шестстотин пъти по-сладка от захарозата и два пъти по-сладка от захарин. Сукралозата не е точно изкуствен подсладител, тъй като е получена при хлориране на захароза, но за разлика от нея вместо три хидроксилни групи има три хлоридни йони. Това е и причината сукралозата да е неусвоима от организма (от приетата такава се абсорбират едва петнадесет процента, които в рамките на едно денонощие се изхвърлят в непроменено химично състояние). До момента сукралозата се произвежда от компанията Tate & Lyle в заводи в Сингапур и Алабама, САЩ.

Дневна доза сукралоза

Около 4500 продукти съдържат подсладителя сукралоза. Този заместител на захарта се употребява в производството газирани безалкохолни напитки, дъвки, желета, конфитюри, сухи смеси, консерви, млечни продукти, полуготови продукти, замразени десерти, сосове и много други. Тя е много популярна в продукти без захар, особено в протеините на прах.

В забързаното ни ежедневие консумирайки пакетирани храни и напитки, приемаме по около 80 мг сукралоза на ден. Иначе максималната дневна доза е 4 мг подсладител на 1 кг телесно тегло. Според някои специалисти дори тази доза да се превиши, това няма да доведе то тежки здравословни последствия. Комисията за контрола на храните и напитките в САЩ установила, че сукралозата не трябва да се приема всеки ден, въпреки че за момента не са известни нейни токсични свойства. Продуктът също така не бива да се употребява от деца под 14-годишна възраст.

Ползи от сукралозата

кафе

Истината обаче е, че съществуват различни мнения относно безопасността на сукралозата. Този продукт има както защитници, така и върли противници. По думите на някои експерти сукралоза може спокойно да се употребява от всеки, който се придържа към диетичен режим на хранене, без това да има странични последствия. Нещо повече-този подсладител е подходящ най-вече за диабетици, тъй като той не влияе върху кръвната захар и инсулиновите нива. Дори в минимални количества подсладителят е способен да задоволи нуждата от сладко.

Специалистите твърдят, че бременните жени също не трябва да се притесняват от употребата на сукралоза, защото тя не може да премине нито през плацентата, нито в кърмата. Според същите сукралозата може да бъде токсична, само ако се приеме в изключително голяма доза, каквато всъщност рядко може да се набави. Другото предимство на даденото вещество е, че то, за разлика от захарта, не оказва влияние върху състоянието на зъбите и не предизвиква поява на кариеси.

Сукралозата може да се приема както самостоятелно, така и в комбинация с други подсладители. Тя все по-често се употребява в лекарствената индустрия. Сукралозата влиза в състава на различни лекарствени препарата и сиропи. В последно време сукралозата все повече се употребява като подсладител поради най-голямото ѝ преимущество пред аспартам – стабилност при топлинна обработка и при широк диапазон на стойности на pH.

Сукралоза в кулинарията

Както вече споменахме, сукралозата може успешно да се използва в кулинарния свят при приготвянето на различни сладкарски изделия. Сукралозата се предлага в гранулирана форма, което позволява лесното ѝ дозиране. Сукралозата се разтваря в течности, но не е хигроскопична като захарта (не привлича водни молекули) и печивата, приготвени с нея, обикновено се отличават със сухия си вид. При печене сукралозата запазва зърнестата си структура и в някои рецепти просто не е удачно да се употреби.

Плодов сладолед със сукралоза

Необходими продукти: сукралоза - 2 ч.л., вода - 5 ч.л., боровинки - 1/2 ч.ч. (замразени), малини - 1/2 ч.ч.(замразени), къпини - 1/2 ч.ч.(замразени), сметана -1 ч.ч.(бита)

Сладолед

Начин на приготвяне: Разтворете сукралозата във водата. В кухненски чопър поставете замразените боровинки, малини и къпини. Пасирайте, докато получите гладка смес. След това добавете внимателно сладката вода и разбийте сместа отново. Накрая сложете сметаната и пасирайте за последно. Изсипете получения сладолед в подходяща купичка и го поставете в камерата на хладилника за няколко часа.

Вреди от сукралоза

Учените, отричащи сукралозата, не са никак малко. Според най-запалените врагове на този подсладител сукралозата всъщност не може да се отделя от телата ни. Съществуват специалисти, който смятат, че веществото причинява щети на нашия метаболизъм и в крайна сметка, ако ние продължим да го поглъщаме, то може да увреди вътрешните ни органи. Учените твърдят, че човешкият черен дроб не е в състояние за детоксикира тялото ни от Е955 и че сукралозата нанася щети на хепатоцитите /метаболитни клетки в черния дроб/.

Експертите настояват, че няма такова понятие като безопасно количество от това токсично вещество. Проведени са експерименти с опитните животни, които са яли сукралоза и всички от тях са получили разширяване на черния дроб и калцифициране на бъбреците. Според скорошни данни сукралозата има отрицателен ефект върху мозъка, нервната система, имунната система. Смята се, че този подсладител може да причини вродени дефекти или дори ракови болести. Немащабно ново изследване сочи още, че комбинацията от глюкоза и сукралоза оказва негативно влияние върху нивата на кръвната захар и инсулина.

Разбира се, нужни са допълнителни проучвания, за да се потвърди дали редовната консумация на заместителя на захарта ще се окаже вреден за организма ни. Но експертите все пак съветват никога да не приемаме подсладителя сам, а само в комбинация с хранителни продукти и напитки като кафе и чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати