Мента

Мента

Макар листата на ментата да са достъпни по пазарите целогодишно, те са особено подходящи за топлите дни, когато ще ни поднесат хладен полъх от салатите или напитките, в които сме ги добавили.

Ментата /Mentha/ представлява род многогодишни тревисти растения от семейството Устоцветни. В България ментата се култивира по поречието на реките Марица, Тунджа и Вит.

Видове мента

Макар че има около 25 различни вида мента, обикновената мента (peppermint) е натурален хибрид между Mentha aquatica (водна мента) и Mentha spicata (градинска мента). Листата на обикновената мента са зелено-лилавеникави и по-продълговати, докато на градинската мента са овални и по-скоро сиво-зелени на цвят. Вкусът и на двата вида мента може да се опише като смесица от пипер и хлорофил, като при обикновената мента е по-силен, а при градинската по-неуловим. Освен обикновената мента и градинската мента, другите видове от семейство Mentha включват ябълковата мента, портокаловата мента, водната мента и корсиканската мента.

История на ментата

Ментата се е използвала от древността заради кулинарните, медицинските и ароматичните си свойства. Корените й се крият в гръцката митология, според която растението първоначално е било нимфа (Minthe), превърната в растение от Персефона, която ревнувала от вниманието, което оказвал съпругът й Плутон на съперницата й. Тъй като Плутон не можел да стори нищо против превръщането на Minthe в растение, той поне я дарил с приятен аромат, който да обогатява градините.

Ароматичните характеристики на ментата са я направили една от най-често използваните съставки в парфюмите в историята. От Европа и Индия, до Централния Изток, тя е била използвана за прочистване на въздуха в храмовете и домовете.

Листа от мента

Състав на ментата

Ментата е богат източник на традиционни нутриенти. Ментата е чудесен източник на манган, витамин С и А, последният от които е концентриран на каротеноиди, включващи и бета каротин. И витамин С, и бета-каротинът играят роля в намаляването на риска от рак. Освен това ментата е добър източник на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций.

Избор и съхранение на мента

- Винаги, когато е възможно, избирайте прясна мента вместо изсушена, тъй като тя е по-благоуханна.

- Листата на прясната мента трябва да са свежи и ярко зелени, а стъблата им твърди.

- Предпочитайте органично отглеждана мента.

- Прясната мента трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа.

- Изсушената мента, както и останалите сухи подправки, се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място.

Мента в кулинарията

Ментата е подправка, която се използва много широко в кулинарията. Придава невероятен аромат на плодови салати /особено такива с ягоди/, както и на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки. Комбинацията й с шоколад в алкохолен коктейл е много интересна и безспорно вкусна.

Като подправка ментата се комбинира много успешно с агнешко и пилешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати и зелен боб.

От ментата се прави ментов лист, който е предназначен за употреба като чай. Топлият чай е много полезен през есенно-зимния сезон, а през горещите летни месеци се превръща в страхотно разхлаждащо питие.

Приложения на ментата

Ментата е основна съставна част на много пасти за зъби, бонбони и дъвки за освежаване на дъха. Освен това влиза в състава на редица душ гелове и шампоани, защото тонизира и освежава кожата, освен това има охлаждащ ефект. Много хора използват ментата като средство за изпъждане на комарите, като за целта я отглеждат в саксии и поставят торбички с изсушена мента в шкафове и гардероби.

Ползи от ментата

- Успокойте коремчето си с мента. Маслото от мента е доказало способността си да облекчава симптомите на хората с чувствителни стомаси, включително и при случаи на разстройство, киселини или мускулни спазми на колона. Тези здравословни свойства на ментата се свързват със способността й да успокоява мускулите.

- Тя е потенциален анти-раков агент. Перилил алкохолът, който е фитонутриент и е наречен монотерпен, е в изобилствено количество в маслото от мента. При изследвания с животни се указва, че той може да спре растежа на тумори на панкреаса и черния дроб.

- Маслото от мента действа анти-микробно. Маслото от мента спира растежа на много и най-различни бактерии, включително на Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis и methicillin-resistant Staphyloccocu aereus.

- Облекчете дишането си с мента. Ментата съдържа субстаницята rosmarinic acid, която има няколко действия, полезни при астма. Освен, че ментата има антиоксидантни свойства да неутрализира свободните радикали, rosmarinic acid блокира продукцията на някои възпалителни химикали.

Народна медицина с мента

В народната медицина мента се използва като билка за лечение на безсъние, виене на свят, депресия, епилепсия и главоболие. Отвара от ментови листа се прилага при нервна възбуда, при зъбобол и различни възпаления на венците. Гаргарите с мента също са много ефективни. От друга страна ментата премахва упорития лош дъх. За целта накиснете ментови листа в червено вино (отношение 1:10) за 8 дни. Получената смес може да се пие или да се използва само за жабурене.

Инхалациите с ментово масло са много удачни при умора, възпаления на синусите, нервно напрежение. Масажът с ментово масло се препоръчва на жени, страдащи от нарушения на менструалния цикъл.

Вреди от ментата

Някои хора може да проявят алергии към ментата. Ако това се случи избягвайте приема на тази подправка и най-вече не вдишвайте парите на ментовото масло.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
здравия
здравия
22.11.2014 11:04
Пазете се от ментата ако вземате лекарства за хипертония.....!
3
0