Фосфор

Меса

Фосфорът е минерал и важен хранителен елемент за растежа и развитието на костите и меките тъкани. Той се съхранява предимно в костите ви и е от жизнено значение за производството на енергия, както и за структурата на вашата ДНК. Нови проучвания предполагат, че храната съдържаща фосфор играе основна роля в развитието на костната маса и се състои от половината от теглото на костите. По своята същност фосфорът е важен химичен елемент, който влиза в състава на нуклеиновите киселини и участва в обмяната на веществата. Фосфорът има важно влияние върху дейността на сърцето.

Количеството фосфор, от което се нуждае човешкия организъм е 1200 мг (1.2 г). Тялото на човека съдържа средно 1.5 кг. от елемент номер 15. От това количество почти 1.4 кг се намира във костите, а около 12 г в мозъка и нервите.

Думата „фосфор” значи носител на светлина. През 1669 година немският алхимик Бранд, търсейки «философския камък», който превръща неблагородните метали в злато, загрявал урина. След изпарението й останала черна утайка, която той продължил да нагрява. По вътрешните стени на ретортата се отложило бяло вещество, подобно на восък, което светело и Бранд бил убеден, че е получил „философския камък”. За добро или зло обаче, че това е химичният елемент фосфор. През 1860 г. фосфорът бил открит отново от английският физик Робърт Бойл. През 1743г. Марграф публикувал официално данните за новото вещество и то заело мястото си под номер 15 в периодичната система на Менделеев. Дълго време след откриването на фосфора той нямал приложение в живота. Едва след 200 години станало ясно, колко ценен елемент е фосфорът на природата и живота.

Днес фосфорът се получава в електрически пещи от природните минерали апатит и фосфорит. Така се добива бял фосфор, който е много опасно и извънредно отровно вещество. Той е мек и може лесно да се реже с нож. На въздуха лесно се окислява и се самозапалва, затова се държи във вода.

Ползи от фосфор

Правилната употреба на фосфор помага за възстановяването на счупени кости, да възстанови загубата на минерали при неподвижни крайници. Фосфорът се използва за лечение при симптоми на зависимост към алкохола. Забелязва се и, че фосфор, намалява умората при инсулин-зависими диабетици, както и за намаляване на развитието на бъбречни камъни.

Дефицит на фосфор

Симптоми, че имате дефицит на фосфор са слаба костна плътност, камъни в бъбреците, слабост, умора, потрепване и спазъм на мускулите, особено тези по лицето, ръцете и краката. Най-добрите форми за добавки са калциев фосфат и мононатриева фосфат. Висок прием на алкохол може да намали нивата на фосфор. Фосфорът и калцият са тясно свързани помежду си и се откриват заедно в кръвния серум в човешкия организъм. За да бъде поддържан правилния химичен баланс, човек се нуждае от два пъти повече калций, отколкото фосфор.

Дефицит или излишък на един от двата елемента води до прекомерно използване или "претрупване" на другия. Например, когато количеството на приемания фосфор е високо, нивото на калций спада. Без фосфор асимилацията на ниацин е невъзможна. Този минерал също така стимулира сърдечната дейност и е от важно значение за функционирането на бъбреците и за предаването на нервни импулси. Дефицит на фосфор се среща изключително рядко и е възможен при вегетарианци, изключващи и млечните продукти. Елементът се съдържа в почти всички храни в различно количество и по принцип не може да причини интоксикация.

Фосфор в Риба

Предозиране с фосфор

Горната граница усвоен фосфор за човек е 1 500 mg на ден. Големите дози на фосфор може да намалят нивата на калций в организма. Въпреки че фосфорът е важен за стимулацията на мускулните контракции и за усвояването на протеините, въглехидратите и мазнините, завишеният прием не води до доказуеми външни ефекти. Въпреки това не е за пренебрегване фактът, че този елемент участва в много от жизненоважните функции на организма и се среща във всяка телесна клетка.

Най-важната му роля е в клетъчна митоза (делението на клетките). Без него клетката не би се разделила и така няма да има нарастване на мускулната маса и възстановяване на наранени тъкани. Здравите зъби и производството на аденозин трифосфат също изискват наличието на достатъчно фосфор. Като цяло консумацията на бяла захар нарушава калциево-фосфорния баланс. Продължителната употреба на антиациди може също да доведе до намаляването в организма на фосфорните нива. Кола, газираните напитки съдържат много фосфорна киселина и при твърде голяма употреба може да намали нивата на калций.

Приложение и източници на фосфор

Фосфорът се използва в повече от сто отрасли на народното стопанство. Той се съдържа в най-големи количества в храните: риба, месо, мляко, сирене, хляб. Богат източник на фосфор за човешкия организъм са фасул, грах, орехи, моркови, ягодови култури.

Съединенията на фосфора се употребяват в керамичната и текстилната промишленост, както и в производството на различни хранителни продукти. Напоследък стремително се развива химията на фосфорните органични съединения, които се употребяват в борбата с вредителите на полските култури.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Галина Ташева
Галина Ташева
30.06.2012 17:30
Къде са тези здравни и кулинарни съвети Къде пише какви храни можеш да ядеш и какви да ограничаваш Какви лекарства можеш да приемаш за свалянето на фосфора
3
1
Галина  Ташева
Галина Ташева
30.06.2012 17:26
Мен ме интересува какво трябва да се прави когато имаш повишен фосоор в организма А в гореизложеното не пише апсолютно нищо
3
2