Катехини

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Зеленият чай е богат на катехини

Катехините представляват натурални полифеноли, които са до 100 пъти по-ефективни от витамин С, в борбата с неутрализирането на свободните радикали. Катехините принадлежат към групата на флавоноидите. Несъмнено катехините са едни от най-мощните антиоксиданти, които имат редица здравословни ползи, а консумацията на храни и напитки с катехини върши истински чудеса.

Ползи от катехини

Основното свойство на катехините е да укрепват стените на капилярите и в същото време да улесняват усвояването на витамин С. Те се свързват със свободните радикали в тялото – токсични съединения, тежки метали, токсини.

Според едни от най-новите проучвания, катехините ефективно могат да потискат развитието на някои видове рак на гърдата, разрастването на туморите и тяхната повторна поява.

Катехините предпазват и от рак на кожата, панкреаса, белия дроб и ректума. Те предотвратяват увреждането на ДНК и забавят процеса на атеросклерозата.

Катехините потискат растежа на устойчивите на антибиотици стафилококови бактерии, които могат да причинят опасна и дори животозастрашаваща инфекция.

Катехините са силни антибактериални и антивирусни агенти, което ги прави ефективни при редица болестни състояния.

Катехините са полезни за хора, които се консумират богати на холестерол храни, защото поддържат нивата на холестерола в нормални граници. Предпазват от кариес и проблеми с венците.

Най-добрият източник на катехини е зеленият чай. В него се откриват значително големи количества от ценните вещества, а по-известните от тях са епикатехин, епикатехин галат, епигалокатехин и епигалокатехин галат.

Последният катехин е в най-голямо количества. Важно е да се отбележи, че зеленият чай е с 25-100 пъти по-голяма антиоксидантна активност в сравнение с витамини Е и С.

Той е изключително важен за здравето на човека, поради изключително високото съдържание на катехини в него. Зеленият чай охлажда тялото по време на летните горещини и адаптира телесната температура към външните температури.

Едва девет минути след изпиването на чая се отварят порите на кожата, телесната температура пада с 1-2 градуса и човек започва да се чувства приятно по време на горещините.

Зеленият чай понижава риска от инфаркт, а в комбинация с парченце лимон процентът на абсорбиране на катехини в стомашно-чревния тракт се покачва до четири пъти.

Зеленият чай ускорява метаболизма и изгарянето на мазнини, подобрява чувствителността към инсулин и глюкозната толерантност.

Изследване показва, че редовната употреба на зелен чай с високо съдържание на катехини в продължение на три месеца води до значително намаляване на теглото, обиколката на талията и вътрешно-органните мазнини, които както всички знаем са много опасни.

Ябълките съдържат катехини

Съдържащият се в ябълките епикатехин въздейства положително върху сърдечно-съдовата система; удължава живота и подмладява тялото; пречиства организма от вредни вещества; подобрява храносмилането; подобрява кръвообращението.

Източници на катехини

Както стана ясно, катехините се съдържат в най-големи количества в зеления чай. Има ги и в гроздето, гроздовия сок, виното, ябълките.

Черният шоколад е един от най-вкусните източници на ценните катехини. Концентрацията на катехини в него е четири пъти по-висока от тази в черния чай.

Вреди от катехини

Бременните жени, кърмачките и хората с аритмия не бива да консумират повече от две чаши зелен чай дневно. Прекомерната употреба на катехини може да има токсично действие, затова не бива да се прекалява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest