Витамин B12

AdminAdmin
Администратор
95242k
Миди

Витамин В12 е един от най-спорните членове на семейството на В-комплекс витамините. Той е необичаен по отношение на своя произход. Докато повечето витамини се съдържат в голямо разнообразие от растения и животни, В12 не се произвежда от растителни и животински видове и изключителен източник на този витамин са малки микроорганизми като бактерии, дрожди, плесени и водорасли.

Витамин В12 е познат под много наименования, а именно: кобринамид, кобинамид, кобамид, кобаламин, хидроксобаламин, акуокобаламин, нитротокобаламин и др. Всяко едно от тези наименования съдържа форма на думата кобалт, тъй като кобалтът е минералът, който се съдържа в основата на витамин В12.

Витамин В12 също е необичаен поради това, че е зависим от вещество, наречено вътрешноприсъщен фактор, за да си проправи своя път от стомашно-чревния тракт до останалата част на тялото.

Основни функции на витамин В12

- Формиране на червените кръвни клетки. За съзряването си червените кръвни клетки се нуждаят от информация, предоставена от молекулите на ДНК. Без наличие на В12 синтезът на ДНК е неправилен и така липсва необходимата информация за образуване на червени кръвни клетки;

- Развитие на нервните клетки. Покритието, което обхваща нервите, наречено миелин обвивка, се формира по-неуспешно, когато В12 е в недостатъчни количества. Въпреки че В12 играе непряка роля в този процес, е доказано, че той е ефективен при облекчаване на болката и други симптоми на различни заболявания на нервната система;

- Други роли на витамин В12. Протеините (компоненти на храната, необходими за растежа и възстановяването на клетките) зависят от В12 за правилното им преминаване през тялото. Много от ключовите компоненти на протеините, наречени аминокиселини, стават недостъпни за използване при липса на витамин В12.

Дефицит на витамин В12

Еленско Месо

Стомашните проблеми могат да допринесат за дефицита на витамин В12 по два начина. Първо, дразненето и възпалението на стомаха може да попречи на стомашните клетки да функционират правилно. При неправилното функциониране на клетките може да спре производството на веществото, необходимо за усвояване на витамин В12, а именно на вътрешноприсъщия фактор. Вторият начин е свързан с неадекватната секреция на стомашни киселини.

Липсата на стомашни киселини - състояние, наречено хипохлоридрия, може да попречи за усвояване на витамин В12, тъй като повечето от количеството витамин В12 в храната е свързано с протеините и стомашните киселини са необходими, за да се освободи витамин В12 от тези протеини.

Категориите лекарства, които могат да намалят доставките до организма на витамин В12, включват антибиотици, противоракови медикаменти, антиконвулсанти, лекарства против подагра, медикаменти за болест на Паркинсон, антипсихопатични лекарства, противозачатъчни хапчета, холестерол-понижаващи лекарства и заместители на калий.

Симптомите, които са потенциално свързани с дефицит на витамин В12, включват: поява на пърхот, нервност, намаляване съсирването на кръвта, изтръпване на краката, бавни рефлекси, депресия, зачервен и възпален език, пребледняване, затруднено преглъщане, умора, сърдечна слабост, сърцебиене, проблеми с паметта, менструални проблеми, слаб пулс и други.

Предозиране на витамин В12

Прекалено големият прием на витамин В12 може да доведе до поява на кръвни съсиреци, диария, кожни сърбежи и сериозна алергична реакция. При появата на някои от тези симптоми веднага се консултирайте с лекуващия ви лекар.

Ползи от витамин В12

Витамин В12 може да помогне при предотвратяването и / или лечението на следните заболявания:

- алкохолизъм;

- анемия;

- ревматоиден артрит;

- бронхиална астма;

- атеросклероза;

- рак;

- болест на Крон;

- дерматит;

- умора;

- левкемия;

- лупус;

- множествена склероза;

- нервна дегенерация и др.

Източници на витамин В12

Храни с B12

Тъй като витамин В12 не може да бъде произведен от всички животни или растения, съдържанието му в животни и растения зависи от способността им да съхраняват този витамин и тяхната връзка с микроорганизми (като бактерии в почвата). Поради по-голямата им способност за съхранение на витамин В12 животните съдържат повече от този витамин в сравнение с растенията. Отличните източници на витамин В12 са ограничени до животинските храни. Тези храни включват вид месо от костенурка и телешки черен дроб.

Много добър източник на витамин В12 са еленско месо, скариди, миди, сьомга и говеждо месо. Морските растения (като Келп), синьо-зелените водорасли, дрождите (като пивоварни дрожди) и ферментирали растителни храни (като мисо или тофу) са най-често консумираните растителни източници на витамин В12.

Като хранителна добавка В12 може да се намери най-често под формата на цианокобаламин.

Полученият от животински храни витамин В12 сравнително добре се запазва при повечето начини на готвене на храната. Способността на строги вегетариански диети да предоставят адекватни количества витамин В12 остава спорен, въпреки увеличаването на доказателства в подкрепа на вегетарианството и неговата хранителна адекватност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
57
47
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Камелия Григорова
Полезна информация,макар че трудно човек би разбрал,че има дефицит на Вит.В12
0
0
elaSt
elaSt
11.04.2015 16:00
Най-сетне нещо написано (или преписано) без предубеденост.
3
0