БамиБами
10 Окт.
4
Разбиваме яйцата, посоляваме на вкус и като бъркаме, наливаме 3 с. л. хладка вода. Оставяме яйцата 30 мин. В два литра вряща вода пускаме юфката и варим 15 минути. Отделно загряваме половината от олиото в дълбок...
Пикантна бамяПикантна бамяприбавяме измитата и почистена бамя и оставяме на котлона за още 15 минути. Заливаме с вода и варим на тих огън до омекване на бамята....
Пържена бамяПържена бамя
23 Август
, че да се образува кашица, която да може да се закрепи по бамята при овалване. По желание към панировката добавете и едно яйце. Сипете бамята в панировката и я оваляйте. Изпържете я в силно сгорещена мазнина, след което я отцедете върху решетка. При поднасяне посолете пържената бамя....
Бамя - туршияБамя - туршияИзмиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее. Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта...
Консервирана БамяКонсервирана Бамяразтвори. Заливате с вода и затваряте добре. Така приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета....
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
01 Окт.
1
Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена. Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
Панирана бамяПанирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно...
Панирана бамяПанирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно...
Маринована БамяМаринована БамяПриготвяме си буркани, като на дъното им поставяме оцета, солта, захарта и други подправки. Нареждаме бамята, като накланяме самия буркан, за да се уплътни добре. Между бамята поставяме скилидките чесън. Най...
Пържена бамяПържена бамя
30 Септ.
Измийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути. След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага...
Кисела бамяКисела бамя
04 Окт.
1
Изберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко. На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята. Долейте вода до гърлото на буркана, затворете го и стерилизирайте 5-6 минути....
Яхния бамя със свинскоЯхния бамя със свинскоминути) и се смъква от котлона готовата яхния. Тази яхния бамя със свинско много си подхожда с топъл домашен хляб....
Бамя по сиромашкиБамя по сиромашкиПочистената и нарязана бамя редим в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме със сол, магданоз, парченца чесън. Поставяме и колелца нарязани домати. Повтаряме процеса до изчерпване на продуктите, като е важно да завършим...
Яхния от сушена бамяЯхния от сушена бамязахлупено с капак до поднасянето му. Забележка. При всички видове ястия с бамя като сгъстител вместо брашно може да се прибавят трохи от стар хляб, наситени с мазнини, или изпържена от двете страни хлебна филия....
Бамя с доматиБамя с доматиБамята се почиства, измива се и се нарязва. Посолява се и се оставя да престои половин час в гевгир, за да се отцеди. Доматите и лукът се нарязват и се задушават в зехтина. Поръсват се с оцета и захарта и се добавя изплакнатата със студена вода бамя. Задушава се на слаб огън 1 час и се сервира....