Съхранение на бамяКонсервирана бамя – Бамята се консервира с червени домати, като отгоре се залива с доматен сок. Най-подходящи сортове за консервиране са бамя Каваклийска, Цариградска и Султание. Консервирането на бамята е лесно....
Как се приготвя бамяПрочети и тези съвети при приготвяне на бамя, виж за какво е полезна бамята или опитай нашите рецепти с бамя, а именно бамя по гръцки или тази вкусна маринована бамя в буркани....
Маринована БамяНареждаме бамята, като накланяме самия буркан, за да се уплътни добре.
Между бамята поставяме скилидките чесън.
Най-отгоре поставяме целината и добавяме натриевия бензоат....
Кисела бамяДолейте вода до гърлото на буркана, затворете го и стерилизирайте киселата бамя за 5-6 минути.
В сезона на бамята опитайте задължително и нашата яхния от бамя или тези рецепти с бамя....
Консервирана БамяТака приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета.
Консервираната Бамя е готова....
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути....
Пържена бамяБамята оваляйте в тази каша, като объркате направо с ръце.
Изпържете бамята в сгорещена мазнина до приятен загар - пускайте и вадете бамята с решетъчна лъжица....
Какво да сготвим с бамяБамята е много полезен зеленчук, който дава особен вкус и аромат на ястията. Хранително и вкусно ястие е печеното агнешко с бамя....
Замразяване и съхранение на бамяАко обичате бамя, непременно пробвайте тези рецепти за:
- яхния от бамя;
- панирана бамя;
- бамя в доматен сос;
Вижте също тези съвети за готвенето на бамя и разберете как се суши бамя....
Пиле с бамяСлагаме изпърженото пиле и отцедената и изплакната с вода бамя. Прибавяме обелени и нарязани на кубчета домати.
Наливаме 2-3 чаени чаши вода и варим пилето с бамя до готовност....
Бамя с хрянПоставете между бамята копър, нарязан на ивички и стръкчета копър.
Залейте бамята с втората саламура, която е предварително сварена и охладена. Затворете бурканите и ги вдигнете на хладно....
Бамя в таваПрибавяме към него бамята, зехтина, доматеното пюре и подправките.
Разбъркваме добре и ако има нужда, доливаме малко вода. Печем в загрята предварително фурна до готовност на бамята....
Телешко с бамяКогато месото и бамята са напълно готови и ястието е останало с малко сос, пресипваме в тавичка за печене. Отгоре нареждаме плътно едно до друго резени от домати....
Плакия от бамяСлед това добавяме и ситно нарязания чесън и бамята. Продължаваме да задушаваме, докато бамята омекне и прибавяме брашното и сол на вкус....
Супа от бамяДолейте около 2 л гореща вода и добавете почистената и нарязана бамя. Оставете бамята да се посвари и прибавете ситно нарязаните или пасирани домати.
След като отново заври, добавете ориза....
Салата от бамяПочистете бамята и я поръсете със сол. Оставете я да пусне соса си за около 30 минути, след което я изплакнете....
Гювеч с бамяПочистете фасула и бамята от дръжките.
Загрейте половината олио и запържете нарязания на тънки полумесеци лук и едро нарязан чесън.
Смесете нарязаните зеленчуци в голям гювеч заедно със запържените лук и чесън....
Яхния с бамяПочистете бамята и я накиснете във вода с малко оцет. Нарязаният на ситно лук се запържва с 2 бр. ситно нарязани домати. Прибавете брашното и когато запръжката е готова отцедете бамята и я прибавете към нея....
Туршия с бамяОтгоре подредете бамята, до запълване на буркана. Сложете по 1 с.л. сол, 1 1/2 с.л. захар и 3 с.л. оцет на всеки буркан. Пуснете и по 1 хапче аспирин и долейте с вода....
Пикантна задушена бамяРазредете запръжката с бульона, добавете бамята и варете под похлупак около 20 минути на умерен огън до омекването ѝ. Махнете капака и варете още 3-4 минути, за да се изпари течността....
Свинско с бамяДобавете почистената бамя, и ситно нарязаните консервирани домати. Овкусете със сол, черен и червен пипер и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути....
Бамя с доматиСварете соса, докато се сгъсти. 10-тина минути преди това добавете бамята. Разсипете сместа в буркани, затворете и стерилизирайте за 30 минути....