Търсене в сайта
БираИстория на бира
Първият писмен документ, който свидетелства за консумацията и правенето на бирата, е от времената на шумерите, от 4 век пр.н.е. Шумерската бира се наричала сикару....
Мезета за бираТрадиционните мезета за бира са картофки, крилца, крекери, вурстчета, различни видове мини-сандвичи. Можете да приготвите сами вкусно мезе за бира....
Кладница с бираТогава налейте бирата и продължете готвенето още 8-10 минути.
Поръсете с останалия свеж магданоз и още сол, ако е необходимо.
Поднесете предястието гъби в масло топло.
Добър апетит!...
Палачинки с бираКъм тях се сипва бирата, която трябва да е на стайна температура, и млякото. Разбърква се и се започва с прибавянето на брашното малко по малко при непрестанно разбиване с телена бъркалка....
Наденица в бираНабождаме наденицата с вилица и я слагаме в дълбок тиган, в който сме сипали водата.
Кипваме и похлупваме тигана. Оставяме да къкри на по-слаб огън за около 5 минути.
След това изливаме водата от тигана и оставяме...
Кекс с бираКато изстине кексът се покрива с глазура, приготвена от разтопените шоколад и масло, към които сме добавили бира....
Свинско с бираОвкусяваме с подправките и заливаме с бира. Задушаваме под капак за един час....
Кокошка с бираСлед това слагаме всичко в тенджера под налягане и добавяме чесъна, подправките и бирата. Затваряме тенджерата и задушаваме около 1 час.
Когато ястието е готово, поръсваме отгоре със ситно нарязан магданоз....
Гулаш в бираЗалейте месото с бира, така че напълно да се покрие (около литър), и след като заври, намалете огъня на слаба степен и оставете така да къкри за около час и половина....
Погача с бираВ дълбока купа смесваме бирата, млякото и олиото. В тава смесваме брашното, маята и солта. Правим кладенче и сипваме от бирената смес с млякото и олиото....
Козунак с бираПробваме дали е добре изпечен козунакът с бира с дървена клечка, трябва да излиза суха....
Баница с бираПрибавят се бирата, разбърква се и накрая киселото мляко.
Баницата се намазва старателно с останалото масло и се залива с млечната смес....
Крокети с бираКрокетите се изваждат и се подреждат в чинията за сервиране, а към соса от тавичката, в която са се пекли, се прибавя маслото, брашното и бирата и всичко се оставя да се вари на бавен огън, докато се сгъсти....
Шаран в бираЗаливат се с бира и се задушават на бавен огън 20 минути.
Рибата се изважда. Сосът от задушаването се прецежда и с него се залива рибата. Задушава се още 5 минути....
Скариди в бираСкаридите се почистват и се заливат с бира. Чесънът се нарязва на едро, краставичката – на ситно.
Изцежда се сокът на единия лимон....
Риба в бираВсичко се залива с бирата и се задушава на среден огън 15 минути.
Рибата се слага в друг съд. Останалото масло се добавя към морковите. Сосът се претрива през гевгир и с него се залива рибата....
Омлет с бираСмесете ги и към тях добавете бирата на капки. Бъркайте и овкусете със сол. Загрейте маслото в тиган и сипете яйцата.
Изпържете омлета, като по желание добавите малко натрошено сирене за плънка....
Джолан с бираЗалейте месата с бирата и добре ги натъркайте с подправките. Сложете фолио....
Соленки с бираСмесете олиото, бирата, маслото, солта и заедно с брашното замесете меко тесто, което може да се точи.
Разточете и отрежете ленти....
Бутчета с бираСложете ги в намазнена тава, полейте около тях с бирата, водата и олиото.
Върху бутчетата разпределете парченца масло....
Кюфтета с бираСмесете каймата, нарязания на ситно лук, галетата и яйцата. Оформете малки кюфтенца. Изпечете ги във фурната за около половин час на 190 градуса, или ги изпържете до златисто.
Отцедете от излишната мазнина.
В тиган...